- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vice-premijerka Bugarske: Potrebno nam je da preživimo zimu, a ne novi F-16

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAvioni F-16
Avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Bugarska socijalistička partija, koja je deo vladajuće koalicije, kategorički je odbila da razmotri pitanje kupovine druge partije lovaca F-16. Danas su ministri iz redova ove partije napustili sednicu Vlade, kad je počeo deo o predlogu koji je ranije stigao od SAD.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema rečima lidera BSP, vice-premijera i ministra ekonomije Kornelije Ninove, sada nije pogodno vreme da se razmatra kupovina novih aviona.
„Nemamo predstavu šta će se dešavati u narednih nekoliko meseci u ekonomskoj, društvenoj i energetskoj sferi u Evropi i Bugarskoj. Smatramo da je razmatranje novih investicionih troškova nezavisno od njihovog obima za kupovinu novih osam F-16 apsolutno nedopustivo, barem za nas“, izjavila je novinarima Ninova.
Ona je istakla da njena partija ne želi i neće učestvovati u bilo kakvim diskusijama na temu te kupovine.

„Smatramo da je Bugarskoj i našem narodu sada potreban ovaj novac, kako bi se preživela zima, a Bugarska izvela iz ove krize. Investicioni troškovi za kupovinu naoružanja su ono što nam je sada najmanje potrebno“, zaključila je ona.

Na samoj sednici, ministar odbrane Dragomir Zakov je objavio da njegove kolege imaju pitanja povodom predloga američke strane i da ih je potrebno razjasniti. Istovremeno, on je naglasio da sada, kada Bugarska ima kreditnu istoriju sa SAD, druga partija lovaca mogla bi se platiti na rate, a prva bi se mogla isplatiti čim zemlja dobije prvu partiju aviona.
Zakov je ranije saopštio da se u potpisani ugovor unose izmene koje se tiču naoružanja i obuke osoblja. Vrednost nekih delova je promenjena, međutim, ukupna vrednost posla ostaje, kao i ranije, 1.26 milijardi dolara. Parlament je podržao predložene izmene.
Bugarska je 2019. godine zaključila ugovor o kupovini prvih osam F-16 i odmah je platila za avione. Trebalo je da stignu u zemlju 2023-2024, ali zbog kovida-19 i početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini isporuke kasne, te se isporuka aviona očekuje početkom 2025. godine.
Avion F-16 leti iznad Jugozapadne Azije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
SVET
Bugarski predsednik o lovcima F-16: Vlada će morati da donese izuzetno tešku odluku
Američki lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
REGION
Bugarski oficir o kupovini aviona: Šveđani nudili popust, a naši političari hteli isključivo F-16
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala