- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski oficir o kupovini aviona: Šveđani nudili popust, a naši političari hteli isključivo F-16

© AFP 2023 / MAESON L. ELLEMANAmerički lovac F-16
Američki lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Komandant vazduhoplovne baze „Grof Ignjatjevo“ Nikolaj Rusev prokomentarisao je vest da Bugarska neće moći na vreme da dobije lovce F-16 naručene iz Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da je kašnjenje u isporukama normalno.
On je napomenuo da će nakon prijema lovaca od strane bugarskog vazduhoplovstva biti potrebno još dve i po do tri godine da se potpuno savlada nova tehnologija.
„Osim toga, biće potrebno da se nabavi potrebna količina naoružanja, barem klase vazduh-vazduh, jer sada imamo samo oružje ‘za degustaciju’, odnosno takvo oružje (kupljeno za F-16) nije dovoljno“, rekao je Rusev za televiziju „bTV“.
Komandant je dodao da je kao ekspert učestvovao u svim fazama konkursa za izbor novog lovca za bugarsko vazduhoplovstvo 2018. godine.
„Ako nemate dovoljno novca i nemate radnu ekonomiju, nemojte kupovati ovaj avion, skup je (reči predstavnika SAD). U tom trenutku je jedan od zamenika ministra odbrane (Bugarske) pocrveneo, pozeleneo i, jedva čekajući da predstavnik SAD napusti salu, skočio i rekao da ništa ne zna i nije u toku dešavanja. I onda mi se upalila lampica: stvarno, kakvi stručnjaci, šta mi uopšte ovde radimo? Sve je jasno“, ispričao je Rusev.
„Drago mi je da su avion izabrali političari, a ne stručnjaci, jer bi onda govorili: stručnjaci su nas prevarili“, dodao je on.
Rusev je primetio i da sovjetski avioni MiG-29, koji su u službi bugarskog vazduhoplovstva, ispunjavaju sve uslove i ispunjavaće zadatke zaštite vazdušnog prostora zemlje do 2030. godine.
Podsetimo, specijalna komisija razmatrala je tri predloga: američki F-16, italijanski „Jurofajter“ i švedski „Gripen“. Prema njegovim rečima, kasnije se ispostavilo da taj proces zapravo nije bio nikakav konkurs. Kada je bugarska strana zatražila od učesnika da poboljšaju parametre svojih predloga, predstavnik „Gripena“ je predložio da Bugarska kupi deset aviona po ceni za osam, a predstavnik američke vlade je rekao da predlog za F-16 ostaje isti.
Ranije je premijer Kiril Petkov izjavio da se očekuje da će isporuka letelica biti odložena dve godine. Proizvođač aviona objasnio je kašnjenje pandemijom virusa korona. Bugarska je 2019. godine potpisala ugovor o kupovini osam aviona F-16 u vrednosti od 1,26 milijardi dolara. Tada je planirano da letelice budu isporučene krajem 2023. i početkom 2024. godine.
Američki Borbeni soko - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16. - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Bugarski ministar odbrane kritikuje: Bivše vlasti kupile „pola konja“ umesto cele eskadrile F-16
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala