- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski predsednik o lovcima F-16: Vlada će morati da donese izuzetno tešku odluku

CC0 / / Avion F-16 leti iznad Jugozapadne Azije
Avion F-16 leti iznad Jugozapadne Azije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je vrednost mogućeg sporazuma o kupovini nove partije ruskih lovaca F-16, istakavši da će Vlada Bugarske morati da donese tešku odluku.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Radev je 2019. godine blokirao potpisivanje sporazuma o kupovini novih lovaca F-16 za bugarsko Ratno vazduhoplovstvo. Međutim, tada je parlament kroz deset dana nadglasao veto Radeva i ponovo podržao kupovinu F-16.
„Nisam to učinio zbog aviona. Oni nam daju odlične borbene mogućnosti. Naložio sam veto zbog načina na koji je država Bugarska sklapala taj sporazum. Tada sam jasno rekao da ta Vlada (na čelu sa premijerom Bojkom Borisovom) krije pravu cenu od bugarska javnosti. Realna cena koju su nam nudili je bila tri milijarde leva (oko 1,685 milijardi dolara)“, rekao je predsednik.
Po njegovim rečima, u tom momentu je kabinet ministara odlučio da smanji cenu aviona tako što će odustati od dela avio-opreme.
„Tada sam rekao da će se cena vratiti na te tri milijarde leva. Tada su vas ubeđivali da će druga serija od osam aviona za sastavljanje pune eskadrile izaći jeftinije. A jeste videli sada? Vrednost ponude je ponovo tri milijarde. I drugačije ne može“, rekao je Radev.
On je dodao da aktuelna Vlada pod rukovodstvom Kirila Petkova treba da donese veoma važnu odluku o tome da li će Bugarska imati punu eskadrilu lovaca F-16 i da li će biti moguć dogovor o plaćanju na rate.
Podsetimo, Bugarska je 2019. godine odmah platila osam aviona F-16 nakon zaključenja ugovora o kupovini. Vrednost sporazuma je iznosila 1,26 milijardi dolara. Radev je 2018. i 2019. godine oštro kritikovao proceduru biranja novog aviona za bugarsko vazduhoplovstvo.
Ranije je Rojters saopštio da je američki Stejt department odobrio potencijalnu prodaju borbenih aviona F-16 C/D Blok 70 i prateće opreme Bugarskoj za 1,673 milijarde dolara. Glavni izvođač u ovom poslu treba da bude kompanija „Lokid Martin“, saopštio je Pentagon.
Zahtev Bugarske, kako je precizirao Pentagon, obuhvata kupovinu četiri aviona F-16 C Blok 70, četiri aviona F-16 D Blok 70, 11 motora, 11 poboljšanih generatora (iPDG) i 11 AESA radara AN/APG-83.
Vojni avion F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
REGION
Amerika prodaje Bugarskoj avione i opremu za 1,6 milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala