- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Estonija prekida izdavanje studentskih viza Rusima

© Sputnik / Sergeй Subbotin / Uđi u bazu fotografijaZgrada estonskog parlamenta u Talinu
Zgrada estonskog parlamenta u Talinu - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Estonija će prestati da izdaje vize i boravišne dozvole ruskim i beloruskim državljanima radi školovanja, saopštila je pres služba Vlade ove zemlje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Vlada je odlučila da promeni proceduru za izdavanje viza. Prva izmena podrazumeva prestanak izdavanja hitnih viza i boravišnih dozvola građanima Rusije i Belorusije u cilju školovanja. Takođe, kratkoročno zapošljavanje državljana Rusije i Belorusije može biti omogućeno samo ukoliko poseduju važeću estonsku vizu“, navodi se u saopštenju.
Vlada pojašnjava da su ranije, ruski i beloruski građani koji bi, na primer, dobili turističku vizu u nekoj drugoj zemlji šengenske zone, mogli da dođu u Estoniju i podnesu molbu za kratkoročno zapošljavanje. Sada više ne mogu da rade u Estoniji.

„Ova izmena označiće kraj situacije kada radi zaobilaženja važećih sankcija ruski i beloruski građani zahtevaju kratkoročnu šengensku vizu u drugoj zemlji Evropske unije, na primer, zbog turizma, a zatim dolaze u Estoniju i traže zaposlenje“, navodi pres služba izjavu šefa MIP Urmasa Rejnsalua.

Šef estonske diplomatije ranije je saopštio da ministarstvo priprema predlog o prestanku izdavanja šengenskih viza građanima Rusije koji će podneti Briselu. Istovremeno, izvor u stalnom predstavništvu EU u Moskvi izjavio je za Sputnjik da odluka o ukidanju izdavanja viza Rusima na nivou Evropske unije nije doneta.
Ranije se u medijima pojavila informacija da u ruskom MIP ne isključuju scenario po kome će građanima Rusije prestati da izdaju šengenske vize. Ranije je MIP Rusije, odgovarajući na pitanje o tome, postoji li rizik da će zemlje EU ograničiti izdavanje viza ruskim građanima, saopštilo da je Moskva spremna da svaki razvoj događaja.
Talin - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
RUSIJA
U Estoniji žele deo Rusije: Pozivaju se na sporazum od pre sto godina
Luka u Talinu - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
SVET
Estonska vojska: Brodovi NATO-a stigli u Talin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala