- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Estoniji žele deo Rusije: Pozivaju se na sporazum od pre sto godina

CC0 / / Talin
Talin - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Opoziciona Konzervativna narodna stranka Estonije predložila je da Talin povuče potpis sa sporazuma o državnoj granici sa Rusijom iz 2014. godine, što će omogućiti da se vrate na rešavanje tog pitanja u okviru Tartuskog mirovnog sporazuma iz 1920. godine. Parlament Estonije danas će razmatrati predlog.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako navodi portal „Delfi“, estonski poslanici optužuju Moskvu za „ideološke i političke napade“ na Talin i za „okupaciju“ više od pet odsto estonske teritorije.
„Nakon završetka okupacije i obnavljanja nezavisnosti, teritorija Estonije i kopnena granica se de jure, na osnovu sukcesije, ponovo uspostavljaju u skladu sa Tartuskim mirovnim sporazumom“, navodi se u obrazloženju predloga.
Prema Tartuskom mirovnom sporazumu iz 1920. godine, Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika predala je Estoniji deo današnjih teritorija Rusije – Lenjingradske i Pskovske oblasti. Estonija je 1940. godine ušla u sastav Sovjetskog Saveza, a Moskva smatra da ovaj dokument nema pravnu snagu.
Estonija i Rusija trenutno nemaju pravno regulisane granice. Nakon pregovora koji su trajali više od 10 godina, u Moskvi je 2005. godine potpisan sporazum o granici. Međutim, prilikom ratifikacije Talin je samoinicijativno ubacio u postojeći zakon preambulu u kojoj se poziva na Tartuski sporazum. Moskva je to shvatila kao mogućnost da Estonija u budućnosti ispolji teritorijalne pretenzije i povukla potpis sa sporazuma. Ministri spoljnih poslova dve zemlje su 2014. godine potpisali novi sporazum, ali on još uvek nije ratifikovan.
Zgrada estonskog parlamenta u Talinu - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2021
Pretenzije Talina prema Rusiji: Predsednik parlamenta ponovo o tome da Tartuski sporazum važi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala