- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prva posada bi mogla da poleti ka novoj ruskoj orbitalnoj službenoj stanici 2028. godine /video/

© Foto : NASARuski svemirski brodovi "Sojuz" i "Progres" priključeni na Međunarodnu svemirsku stanicu
Ruski svemirski brodovi Sojuz i Progres priključeni na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Prva posada može biti poslata na novu rusku orbitalnu službenu stanicu (ROSS) 2028. godine, saopštio je generalni projektant sistema i kompleksa Rusije, generalni projektant Raketno-kosmičke korporacije „Energija“ Vladimir Solovjov. On je dodao da će se ROSS moći koristiti i kao baza za letove na Mesec.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Nakon spajanja čvornog modula 2028. godine, biće moguće poslati prvu posadu sa kosmodroma 'Bajkonur' raketom-nosačem ‘Sojuz-2.1b’ na brodu tipa ‘Sojuz’“, rekao je on u intervjuu za časopis „Ruski svemir“.

Solovjov je precizirao da je zato raketu „Sojuz-2.1b“ potrebno sertifikovati za letove sa posadom. Ona je najsnažnija verzija „Sojuza-2.1a“, koja se trenutno koristi u kosmonautici sa posadom i biće potrebna jer je za lansiranje u orbitu sa nagibom od 97 stepeni potrebno više energije, nego za Međunarodnu kosmičku stanicu, koja leti pod nagibom od 51,6 stepeni.
Let sa posadom na ROSS biće moguć u prvoj fazi njenog postavljanja u orbiti. Stanica će za vreme prve kosmonautske misije početi sa radom i kosmonauti će započeti testiranje. Nakon toga, u njen sastav treba da uđe i bazni modul, sličan Naučno-energetskom modulu (NEM-u).
Prema rečima Solovjova, 2030. godine počeće druga faza razmeštanja ROSS.

„Krajem druge faze, stanica će težiti približno 122 tone, a hermetička zapremina iznosiće 505 kubnih metara i, prema tim pokazateljima, znatno će premašiti ruski segment na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS)“, istakao je on.

On je, takođe, istakao da će se nova ROSS moći koristiti kao baza za letove na Mesec i možda joj bude „dodeljen“ brod za pohod na Mesec.
Prema njegovim rečima, eksploataciju MKS treba nastaviti dok se ne stvori opipljiv deo nove ruske orbitalne servisne stanice.
On je naveo da će let sa jedne na stanice na drugu biti nemoguć, ali da će Rusija biti u stanju da obezbedi efikasnu eksploataciju i ruskog segmenta MKS i ROSS.
Danas je novopostavljeni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov izvestio ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija ispuniti svoje međunarodne obaveze i izaći iz projekta MKS nakon 2024. godine.
Predstavnica NASA Robin Dejton izjavila je da NASA još nije dobila od Rusije zvanično obaveštenje o nameri da istupi iz projekta Međunarodne svemirske stanice i zainteresovana je za nastavljanje partnerskih odnosa s Rusijom u kosmosu.
Raketno-kosmička korporacija „Energija“ trenutno priprema nacrt projekta Ruske orbitalne službene stanice (ROSS). Nacrt projekta bi trebalo da bude završen u trećem kvartalu 2023. godine, nakon čega će se raditi na konstruktorskoj dokumentaciji. Ranije je objavljeno da će nova stanica leteti u orbiti koja se nalazi na velikoj geografskoj širini sa nagibom od 96-98 stepeni, a ne 51,6 stepeni, kao što je slučaj sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS).
Ruski modul Nauka na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
Rogozin otkriva zašto Ruska orbitalna stanica menja položaj
Svemirska tehnologija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
RUSIJA
„Roskosmos“ planira da u Venecueli postavi satelitsku navigacionu stanicu GLONAS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala