- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kavarić o predlogu za izmjenu Temeljnog ugovora: Naddržavne NVO i njihove besmislice

© Sputnik / SputnjikCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, advokat Dalibor Kavarić odbacio je kao pogrešan i besmislen predlog izmjena uredbi Temeljnog ugovora koji je iznela Akcija za ljudska prava (HRA), uz ocjenu da ta nevladina organizacija želi da se predstavi kao naddržavna koja brine o državi više i od same Vlade.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

NVO HRA je jedna od preko 5.000 nevladinih organizacija koje su registrovane u Crnoj Gori i koje sve imaju pravo na svoje mišljenje, kako kaže Kavarić, makar ono bilo pogrešno, kao u ovom slučaju.
On je podsjetio da je Tea Gorjanc, koja je na čelu pomenute NVO, odbila svoje učešće u ekspertskom timu koji je trebalo da provjeri ustavnost odredbi Temeljnog ugovora.
„Sada pokušava da se, krijući se iza svoje NVO, predstavi kao paradržavna i paraustavna, tačnije kao naddržavna i nadustavna nevladina organizacija u Crnoj Gori, koja brine o državi više i od same Vlade Crne Gore. Preporučio bih uvaženoj NVO HRA, gospođi Gorjanc i njenim pomagačima i naručiocima da svoju argumentaciju, ukoliko zaista vjeruju u besmislice i stupidnosti koje su naveli u svom saopštenju, sačuvaju i iskoriste za tužbu prema nadležnom sudu protiv Temeljnog ugovora Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve...”, kazao je Kavarić za Sputnjik.
Akcija za ljudska prava (HRA) uputila je predsjednicima države i vlade, Milu Đukanoviću i Dritanu Abazoviću, prijedloge za izmjenu odredbi Temeljnog ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
"U cilju pripreme za učešće izvršne direktorice HRA Tee Gorjanc Prelević u radnoj grupi pravnih stručnjaka, koja je bila najavljena prošle nedjelje, HRA je izradila ove prijedloge uz učešće pravnih savjetnika Tatjane Gogić, advokata Veselina Radulovića i prof. dr Vesne Rakić Vodinelić. Naši prijedlozi predstavljaju argumentovani pravni savjet kako da se ugovor uskladi sa pravnim poretkom Crne Gore, i ni u kom smislu nijesu politički motivisani", kazali su iz HRA.
Vlada je, kako navode, dužna da zaključuje ugovore usklađene s pravnim poretkom, koji ne dovode u zabludu ni SPC, ni građane u čije ime se ugovor zaključuje.
"Odredbe ugovora koje bi odstupile od važećeg pravnog okvira bile bi ništavne, i kao takve ne bi koristile ni državi ni SPC. Smatramo da je u cilju zaštite ljudskih prava neophodno izmijeniti odredbe kojima se: SPC garantuju javnopravna ovlašćenja; obećava da se bezbjednosne mjere u objektima i drugim prostorima u vlasništvu SPC neće primjenjivati bez saglasnosti crkvenih vlasti; ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode; vjersko obrazovanje predviđa na drugačiji način od zakona", rekli su iz HRA.
Pored toga, kako je saopšteno, "nema razloga da se ne poprave i ostali pravno-tehnički propusti i ponavljanje ili parafraziranje prava i obaveza već uređenih zakonima Crne Gore".
"Prilikom izrade ovog predloga imali smo u vidu i sporazume Crne Gore sa drugim vjerskim zajednicama kao i sporazume SPC sa drugim državama u regionu", pojasnili su iz HRA.
Dalibor Kavarić - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
REGION
Zastupnik MCP pisao Abazoviću: Pristupiti izvršenju odluke Vlade Crne Gore o Temeljnom ugovoru
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
REGION
Mediji: Ko je u timu za preispitivanje teksta Temeljnog ugovora sa SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala