- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zastupnik MCP pisao Abazoviću: Pristupiti izvršenju odluke Vlade Crne Gore o Temeljnom ugovoru

Dalibor Kavarić - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić u pismu predsedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću apelovao je da pristupi izvršenju pravosnažne odluke Vlade Crne Gore od 08.07.2022. godine, kojom je utvrđen predlog Ugovora između Države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić u pismu predsedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću apelovao je da pristupi izvršenju pravosnažne odluke Vlade od 8. jula ove godine kojom je utvrđen predlog Ugovora između Države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.
Na taj način neće biti dozvoljena degradacija, licitiranje i relativizovanje odluke državnog organa, postignuti standardi i utvrđena saglasnost ovog pravnog akta na kome je u višegodišnjem periodu učestvovalo više domaćih i međunarodnih eksperata i stručnjaka iz oblasti odnosa Države i Crkve, istakao je on, prenela je RTCG.
On je istakao da, imajući u vidu da su pojedini članovi ekspertskog tima i to direktorka Tea Gorjanc Prelević i dekan Aneta Spaić, unapred odbili učešće u radu tela koje je trebalo da da svoje mišljenje o usaglašenosti Predloga Temeljnog ugovora, utvrđenog na sednici Vlade 8. jula, Abazoviću „predlaže da u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima sprovede pomenutu odluku Vlade i na taj način prekine iskazani stepen i način neozbiljnosti i opstrukcije koji su manifestovale pomenute gospođe, sa ciljem obesmišljavanja, kompromitovanja i onemogućavanja izvršenja navedene odluke Vlade i sa njom povezanog potpisivanja Temeljnog ugovora“.
„U potpunosti je neprihvatljiv iskazani odnos i način postupanja pomenutih, potencijalnih, članica ekspertskog tima, prema učešću u planiranom stručnom radu tog tima, po principima ’švedskoga stola‘, na način da se pomenute ekspertkinje, i pre početka rada nesuđene komisije, bave uslovljavanjem države, moralisanjem, iskazivanjem netrpeljivosti, zaštitom prava žena i LGBT osoba, manifestacijom subjektivnih osećaja nepodnošljivosti, animoziteta i netrpeljivosti prema drugim članovima tima, iako prava navedenih kategorija i oblasti koje navodno štite, nemaju nikakve veze sa odnosima države i crkve, kao zadatka koja je ova komisija trebalo da ima, kao svoj mandat“, kazao je advokat.
Kavarić je ocenio da su pomenute članice Komisije poznate po javnim kritikama isključivo na račun SPC.
On je apelovao na Abazovića da u službenoj korespodenciji sa nadležnim crkvenim vlastima, odredi i usaglasi međusobno prihvatljiv termin i mesto potpisivanja Temeljnog ugovora između države i crkve, međusobno pristupe autorizovanju i overi Temeljnog ugovora, koji je već usvojen, pravosnažan, objavljen u službenom listu i izvršan odlukom Vlade Crne Gore 8. jula i da na taj način izvrši svoju ustavnu i zakonsku obavezu, na sprovođenju i izvršenju pravosnažnih i izvršnih odluka Vlade i drugih državnih organa.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
REGION
Odložen sastanak radnog tima za Temeljni ugovor sa SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala