- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mediji: Ko je u timu za preispitivanje teksta Temeljnog ugovora sa SPC

© Fotolia / Kichigin19Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc-Prelević i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša, pozvane su u ekspertski tim koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost Temeljnog ugovora pre njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom, javili su crnogorski mediji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Njima je poziv za članstvo u tom timu stigao dan nakon što su premijer Dritan Abazović i predsednik države Milo Đukanović na zajedničkom sastanku dogovorili da se odradi dodatna stručna provera ugovora i otklone nedoumice u vezi sa ovim ugovorom, pišu podgoričke Vijesti.
Pozivajući se na svoja saznanja, Vijesti pišu da je Spaić i Gorjanc-Prelević u ekspertski tim pozvao Đukanović.
Premijer Abazović juče nije želeo da govori o imenima koja bi trebalo da budu u ekspertskom timu, navodeći da bi oni mogli da dođu s Univerziteta, iz Udruženja pravnika, iz Notarske komore.
Naveo je da njihov rad neće biti oročen, ali da stvari treba da se rešavaju brzo, a sagovornik lista kaže da će ekspertiza biti oročena do kraja jula.
Abazović je ostao pri stavu da je sa Temeljnim ugovorom sa SPC sve u redu i da ne vidi nikakvu prepreku da stručnjaci daju još neko mišljenje.
„Tvrdim da je sve ok. Nemamo ambiciju da stavimo potpis na nešto što je protivustavno, ali ni da podlegnemo pritisku“, poručio je premijer.
Ostaje, međutim, nejasno kakva procedura očekuje usvajanje ovog dokumenta ukoliko u njega budu unesene neke izmene.
Prema tumačenju pojedinih pravnika, izmenjeni tekst bi trebalo da bude upućen SPC na izjašnjavanje, a ako izmene budu prihvaćene, o ugovoru će morati ponovo da glasa vlada.
Paraklis posvećen Svetom Stefanu Prvovenčanom, pored Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotičivog u Beranama.  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
REGION
Zašto su Milo i Dritan opet „kupili vrijeme“ za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala