- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava Kijev na provokacije usmerene na nuklearku u Zaporožju

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog napete situacije oko nuklearne elektrane Zaporožje, koju pumpa Kijev, i upozorilo ukrajinske vlasti da ne nastavljaju sa provokacijama u vezi sa najvećom nuklearnom elektranom u Evropi, koje prete nuklearnom katastrofom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U poslednje vreme, napeta situacija oko Zaporoške NE, koju pumpaju ukrajinske vlasti, izaziva sve veću zabrinutost, uključujući i širenjem dezinformacija o navodno negativnom uticaju predstavnika Rusije koji se u njoj nalaze kako bi osiguravali bezbednost stanice“, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Više puta smo naglašavali“, napomenula je ona, „da se Rusija ponaša izuzetno odgovorno prema ukrajinskim nuklearnim postrojenjima, čini sve što je u njenoj moći da obezbedi ne samo odgovarajući nivo njihove nuklearne i fizičke nuklearne bezbednosti, već i maksimalnu moguću transparentnost po ovom pitanju“.
U komentaru se govori i o međunarodnoj misiji koja se pripremala da zajedno sa sekretarijatom IAEA ode u Zaporošku nuklearnu elektranu pod rukovodstvom generalnog direktora Agencije Rafaela Grosija, čiji je cilj bilo sprovođenje aktivnosti u okviru implementacije garancija IAEA, kao i za proveru usklađenosti sa bezbednosnim standardima u elektrani.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
RUSIJA
Napadi na nuklearku u Zaporožju ─ provokacija koju su organizovali zapadni pokrovitelji Kijeva
„Nažalost, do posete nije došlo zbog destruktivnog stava rukovodstva Sekretarijata UN koje je pod izmišljenim izgovorima nedovoljne bezbednosti i neblagovremenosti ovog događaja odbilo da podrži inicijativu Sekretarijata IAEA“, ističe se u komentaru.
Takođe se dodaje da se „upravo nakon prekida posete višestruko povećao broj oružanih provokacija Kijeva protiv Zaporoške nuklearne elektrane: izvršeni su udari na teritoriji elektrane pomoću bespilotnih letelica, kao i akcije usmerene na zastrašivanje njenog osoblja“.
„Upozoravamo režim Zelenskog na nastavak provokacija protiv najveće evropske nuklearne elektrane, koje prete nuklearnom katastrofom, čije se teške posledice ne bi ticale samo Ukrajine. Pozivamo međunarodnu zajednicu da pokaže budnost po ovom pitanju i osuđujemo dejstva kijevske vlasti“, zaključuje se u komentaru.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Agencija za atomsku energiju poziva na uzdržanost kako bi se izbegle nesreće u Zaporoškoj nuklearki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala