- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Napadi na nuklearku u Zaporožju ─ provokacija koju su organizovali zapadni pokrovitelji Kijeva

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Ukrajinske snage izvele su napade u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, ova provokacija, koju su organizovali zapadni pokrovitelji Kijeva, podvrgava opasnosti milione Ukrajinaca, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
„Ukrajinski neonacisti su danas, koristeći bespilotne letelice, sa dve mine kalibra 120 mm gađali zgrade koje se nalaze u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo nije prva cinična provokacija kijevskog režima na radijaciono opasnim objektima, koju su organizovali zapadni pokrovitelji i koji, realizujući svoje zločinačke ciljeve, rukama Kijeva podvrgavaju opasnosti milione građana Ukrajine“, istakao je Mizincev.
General je pozvao zemlje svetske zajednice, UN, IAEA i druge međunarodne organizacije da utiču na zvanični Kijev i preduzmu efikasne mere za sprečavanje provokacija na potencijalno opasnim objektima.

Priprema provokacija

General je dodao da Služba bezbednosti Ukrajine planira da snimi tri montirane reportaže o navodno visokom učinku svojih pripadnika u identifikaciji i suzbijanju dejstava ruskih diverzantskih grupa.
On je napomenuo da će u ulozi „diverzanata“ nastupiti pripadnici teritorijalne odbrane.
„Unapred upozoravamo da će ovi isfabrikovani foto i video materijali biti široko distribuirani u ukrajinskim i zapadnim medijima, kao i internet resursima“, naglasio je general.
Pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i teritorijalne odbrane takođe su zauzeli zgrade obdaništa i škola u Harkovu i Odesi, kao i u Konstantinovki (DNR), u čijoj blizini su postavili artiljeriju i oklopna vozila. Prilazi škole u Konstantinovki u kojoj su se ukrajinci neonacisti utvrdili su minirani, pri čemu o tome nije obavešteno stanovništvo.
Takođe, u Bahmutu u Donjeckoj Narodnoj Republici, na donjim i gornjim spratovima stambenih zgrada, pripadnici teritorijalne odbrane opremili su vatrene položaje, dok je stanovnicima zabranjeno da napuštaju svoje stanove, a svi pokušaji građana da se evakuišu na bezbedna područja se žestoko suzbijaju“, rekao je on.
Mizincev je naveo i da su ukrajinski neonacisti minirali mostove preko reke Severski Donjec u selu Nikolajevka u DNR, kako bi, po već razrađenom scenariju sa širokim pokrivanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, optužili ruske snage za neselektivne napade na važne objekte saobraćajne infrastrukture.
General je još jednom naglasio da Oružane snage Rusije u izvršavanju zadataka specijalne vojne operacije civilima pružaju sveobuhvatnu pomoć i podršku, isključivo humano se ponašaju prema civilnom stanovništvu i ne izvode napade na objekte civilne infrastrukture.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sistem Iskander u akciji u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
RUSIJA
Ruski "Iskanderi" uništili su američke "Harpune" u Odeskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala