- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Agencija za atomsku energiju poziva na uzdržanost kako bi se izbegle nesreće u Zaporoškoj nuklearki

CC BY 3.0 / Ralf1969 / Wikipedia / Zaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi poziva na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegle bilo kakve nesreće na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani koje mogu predstavljati pretnju po zdravlje stanovništva Ukrajine i drugih zemalja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Po rečima Grosija, poslednje vesti o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani govore o tome da situacija postaje sve više zabrinjavajuća.
„Te vesti izazivaju ozbiljnu zabrinutost, a takođe ukazuju na važnost organizovanja misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Zaporošku nuklearnu elektranu. Nastavljam da ulažem najodlučnije napore kako bih što pre koordinirao i stao na čelo misije za pitanja bezbednosti, fizičke bezbednosti i garancija u nuklearnoj elektrani. To je krajnje neophodno“, rekao je Grosi.
Pošto inspektori agencije još nisu uspeli da posete Zaporošku nuklearku, agencija ne može ni da potvrdi ni da demantuje saopštenja o dešavanjima u objektu, ali ih shvata ozbiljno.
„Od samog početka vojnog sukoba u Ukrajini, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je upozoravala na rizik od ozbiljne nuklearne nesreće u zemlji sa 15 reaktora u četiri aktivne nuklearne elektrane. S obzirom na nedavne nepotvrđene vesti o događajima u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani ili u blizini nje, ozbiljno sam zabrinut zbog te veoma realne opasnosti s potencijalno ozbiljnim posledicama. Izuzetno je važno da se ne preduzimaju nikakve akcije koje bi mogle na bilo koji način da ugroze bezbednost te elektrane“, istakao je Grosi.
Ranije su tri ukrajinske bespilotne letelice kamikaze napale nuklearnu elektranu Zaporožje. Prema navodima administracije grada Energodar, Kijev je izveo četiri napada na Zaporošku nuklearnu elektranu. U napadu je ranjeno jedanaest radnika od kojih četvoro teško.
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
UŽIVO Zaporoška atomska centrala nije oštećena, EU izdvaja pola milijarde evra vojne pomoće Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala