- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Zaporoška atomska centrala nije oštećena, EU izdvaja pola milijarde evra vojne pomoće Ukrajini

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske ušla je u 147. dan. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju gradove u DNR, u toku noći i jutros na meti je bila Gorlovka. Sjedinjene Države se spremaju novi paket vojne pomoći za Kijev koji će obuhvatiti višecevne bacače raketa "himars".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 20.07.2022
22:18 20.07.2022
EU je izdvojila još pola milijarde evra za kupovinu oružja Ukrajini, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
20:53 20.07.2022
Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Napad ukrajinskih dronova-kamikaza na Zaporošku atomsku stanicu nije doveo do oštećenja opreme niti do tehnogene katastrofe;
- Jedan od dva drona-kamikadza uništen je dok je prilazio stanici;
- Rusija je pozvala UN i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da preduzme mere kako bi sprečile provokacije na radijaciono opasnim objektima u Ukrajini;
- Ne prestaju provokacije Kijeva prema objektima atomske energetike Ukrajine;
- Nacionalisti su razmestili vojnu tehniku u medicinske ustanove Konstantinovke, Torecka i Nikolajeva.
20:07 20.07.2022
Sjedinjene Američke Države proučavaju pitanje obuke ukrajinskih vojnih pilota, međutim, za sada nije doneta nikakva odluka, izjavio je predsednik Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Mark Mili.
„Razmatramo sve moguće varijante koje ćemo predstaviti predsedniku i ministru odbrane. Odluka nije doneta, ali mi izučavamo širok krug mogućnosti, uključujući i obuku pilota“, rekao je on na pres konferenciji.
20:02 20.07.2022
U toku su žestoke borbe južno od Bahmuta.
19:25 20.07.2022
Amerika će zajedno sa saveznicima predati Kijevu više od 20 višecevnih raketnih bacača "himars", 12 su već stigli u Ukrajinu, saopštio je Pentagon.
Domet raketa će biti 80 kilometara.
19:15 20.07.2022
Ranjeno 11 ljudi u napadu na elektranu Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su danas nuklearnu elektranu Zaporožje, a u napadu je ranjeno jedanaest radnika od kojih četvoro teško, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u Zaporoškoj oblasti.
Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada.
Predstavnik vojno-civilne administracije Vladimir Rogov naveo je na svom Telegram kanalu da su prema prvim informacijama "bespilotne letelice bile opremljene bojevim glavama" i potvrdio da je reaktorski deo nuklearke neoštećen i da je radijacija normalna.
19:05 20.07.2022
Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli izjavio je da je prošle nedelje imao sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Tom prilikom je zatražio od Rusije da blokira luku Odesu radi izvoza ukrajinske pšenice.
Po njegovim rečima, svetu je potrebna pšenica iz Rusije i Ukrajine i ona mora brzo da se izveze.
"Mi radimo na tome. Nadam se da ćemo rešiti problem sa lukom Odesom u narednim danima", rekao je Bizli u Senatu.
18:49 20.07.2022
17:53 20.07.2022
Borbena dejstva u Ukrajini su u odlučujućoj fazi i Zapad će nastaviti da pruža Kijevu vojnu pomoć, izjavio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.
„Radi se o odlučujućoj fazi sukoba i zato je naša kolektivna podrška Ukrajini od vitalnog značaja i neophodna je“, rekao je šef Pentagona.
17:43 20.07.2022
Litvanija će uskoro pružiti Ukrajini dodatnu vojnu pomoć – planirana je isporuka oklopnih transportera M113 i M577, kao i municije neophodne za dodatnu obuku, saopštilo je Ministarstvo odbrane republike.
„Litvanija je takođe predložila da organizuje vojne vežbe za Oružane snage Ukrajine“, navodi se u saopštenju.Ističe se da Litvanija „procenjuje mogućnost“ da pošalje do 10 instruktora u Veliku Britaniju koja „namerava da u naredna tri meseca održi tronedeljni kurs osnovne vojne obuke za 10.000 ukrajinskih vojnika“.
15:09 20.07.2022
Tri ukrajinske bespilotne letelice kamikaze napale su nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su lokalne vlasti.
Prema navodima administracije grada Energodar, Kijev je izveo četiri napada na Zaporošku nuklearnu elektranu u sredu. Poslednji napad se dogodio u 16.01 po moskovskom vremenu.
Bespilotne letelice ukrajinskih snaga po drugi put u toku ove sedmice su napale Zaporošku nuklearnu elektranu, rekao je za Sputnjik portparol vojno-civilne administracije grada.
„Ovo je drugi napad ove sedmice. U ponedeljak su ukrajinske bespilotne letelice takođe delovale na području nuklearne elektrane“, rekao je sagovornik Sputnjika.
14:53 20.07.2022
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivaće još četiri višecevna raketna sistema „himars“, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.
„On obuhvata još četiri savremena raketna sistema ‘himars’, koje Ukrajinci tako efikasno koriste i koji su tako značajno izmenili situaciju na bojnom polju“, izjavio je on na onlajn sastanku zemalja koje vojno pomažu Ukrajini.
Prema informacijama, novi paket pomoći, koji će biti predstavljen ove nedelje podrazumeva i municiju za raketne sisteme i artiljeriju. Ostin je istakao da vojnu pomoć Kijevu pruža trideset zemalja, a naročito je istakao ulogu Velike Britanije, Poljske i Nemačke, koje pomažu oružjem dugog dometa.
SAD su do sada, kako su objavile, Ukrajini predale 12 sistema „himars“.
14:25 20.07.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Putin: „Zlatna milijarda" više ne može da dominira, formira se novi svetski poredak
14:05 20.07.2022
Erdogan: Memorandum o izvozu žita ove sedmice
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan očekuje da će memorandum o izvozu žita biti potpisan ove sedmice na sastanku delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.
„Mi posredujemo kao zemlja-domaćin. Odavno radimo na izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. Nekoliko puta sam o tom pitanju razgovarao sa gospodinom Putinom i gospodinom Zelenskim. Naša ministarstva inostranih poslova i nacionalne odbrane su, takođe, održale sastanke sa svojim sagovornicima. Na kraju tehničkog sastanka koji je održan prošle sedmice u Istanbulu postignut je dogovor o osnovnim pravcima procesa u okviru plana Ujedinjenih nacija. Ove sedmice želimo da sastavimo taj memorandum kao pisani tekst“, rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Teherana, gde se sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i iranskim rukovodstvom.
14:00 20.07.2022
Ruske bezbednosne snage su uhapsile agenta ukrajinskih specijalnih službi, koji je za novac prenosio koordinate kontrolnih punktova Oružanih snaga Rusije u Hersonu, sledi iz video zapisa saslušanja agenta u koji je Sputnjik imao uvid.
Vladislava Rudenka (2002.) su zavrbovale ukrajinske specijalne službe krajem februara u Hersonu. On je, kako su objasnili ruski bezbednjaci, prikupljao podatke o ruskim kontrolnim punktovima za novac, a 4. jula tokom policijskog časa je uhapšen. Tokom pregleda njegovog mobilnog telefona pronađena je kompromitujuća prepiska. Rudenko je, nakon toga, dao iskaz u kojem priznaje krivicu.
„Početkom aprila sam napisao belešku o lokaciji pet kontrolnih punktova koje sam prepoznao i on (saradnik ukrajinskih specijalnih službi) mi je platio za to 2.000 grivni, što je za takvu informaciju prilično malo. Potrošio sam novac za dan, dva, straćio sam ga. Zatim sam video još jedan kontrolni punkt, on mi je platio 400 grivni“, rekao je Rudenko tokom saslušanja i dodao da se kaje zbog svojih postupaka, zbog kojih su mogli da poginu ruski vojnici.
13:48 20.07.2022
Logo kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ nije dobio od „Simensa“ dokumenta za turbinu - ugrožen bezbedan rad „Severnog toka“
13:33 20.07.2022
Ukrajinska vojska dovozi municiju, uključujući i onu koja se koristi za strano naoružanje, u oblast Artjomovska u Donbasu, saopštio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.
On je precizirao da je u tom pravcu angažovana artiljerija savezničkih snaga Rusije, LNR i DNR, koja ometa dopremanje municije.
13:27 20.07.2022
Ukrajinski nacionalistički bataljoni u blizini Avdejevke ubijaju sve ukrajinske vojnike koji žele da se predaju, rekao je za Sputnjik zamenik komandanta bataljona 9. puka Narodne milicije Donjecke Narodne Republike.
12:55 20.07.2022
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Geografski zadaci specijalne operacije su se promenili, sada to više nisu samo DNR i LNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala