- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši službenik OEBS-a, koga je vrbovala CIA, optužen za veleizdaju u Donbasu

© Sputnik / Maksim Zaharov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici misije OEBS-a na teritoriji LNR
Pripadnici misije OEBS-a na teritoriji LNR - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Ministarstvo državne bezbednosti LNR pokrenulo je krivični postupak za veleizdaju protiv bivšeg službenika OEBS-a iz republike, koga je vrbovao agent CIA u Ukrajini, saopšteno je na sajtu Ministarstva.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U aprilu ove godine priveden je stanovnik LNR, službenik OEBS-a, zbog sumnje da je počinio veleizdaju. Utvrđeno je da je službenik OEBS-a Dmitrij Šabanov, koji je bio pomoćnik za bezbednost Stahanovske patrolne baze misije, predavao poverljive informacije iz vojne sfere predstavnicima stranih obaveštajnih službi, delujući na štetu bezbednosti LNR", navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, Ministarstvo državne bezbednosti je pokrenulo krivični postupak prema članu 335 Krivičnog zakonika LNR ─ „Veleizdaja“.
Utvrđeno je da je Šabanova „2016. godine vrbovao bivši službenik Službe bezbednosti Ukrajine, agent CIA u Ukrajini Andrej Lukašenko“.
Vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Poljanski: Posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini špijunirala za Kijev
Prema informacijama istrage, Lukašenko je od 1999. godine obavljao obaveštajne aktivnosti prema instrukcijama kadrovskog službenika CIA Stivena Gabaviksa, pukovnika američke vojske, koji je u to vreme bio na dužnosti komandanta specijalne jedinice CIA koja je obezbeđivala vojni zatvor u Gvantanamu.

Kako se navodi, nakon specijalne obuke u SAD, Šabanov je u periodu od avgusta 2021. do aprila 2022. godine, izvršavajući zadatke Andreja Lukašenka, na teritoriji LNR prikupljao informacije o kretanju vojne tehnike i naoružanja, kao i o kretanju ljudstva jedinica Narodne milicije LNR.

Dobijene informacije je slao predstavniku CIA putem telefona sa specijalizovanim softverom koji mu je obezbedila Specijalna posmatračka misija OEBS-a.
Vojnici Azovskog bataljona polažu zakletvu u Kijevu pre odlaska u Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
SVET
CIA i ukrajinski (neo)nacisti: Rusija ponovo oslobađa Evropu od same sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala