- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljanski: Posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini špijunirala za Kijev

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donbasu
Vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Zaposleni Specijalne posmatračke misije OEBS-a špijunirali su u interesu Kijeva, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Još jednom smo se uverili na kakve ste prljave trikove spremni radi izgradnje takozvanog svetskog poretka zasnovanog na pravilima kada smo pronašli dokaze da je Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini, umesto da posmatra i beleži kršenje primirja, jednostavno špijunirala za Kijev, prosleđujući ukrajinskim vojnicima podatke sa kamera za nadzor radi korigovanja vatre“, rekao je Poljanski obraćajući se zapadnim kolegama u Savetu bezbednosti UN.
„Prikupljanje dokaza o ovoj izuzetno neprijatnoj činjenici i dalje je u toku“, dodao je on.
On je dodao da su Ukrajinci koristili osam vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a, a organizacija je prećutkivala ovu činjenicu.
„Govorim o korišćenju oklopnih vozila misije OEBS-a od strane ukrajinskih oružanih formacija. Prema navodima medija, krajem februara pripadnici ‘Azova’ došli su u kancelariju misije u Marijupolju zahtevajući da im se predaju ključevi automobila misije. Kada su ih odbili, zapretili su da će pucati na zaposlene. Na kraju su oni oduzeli osam vozila sa oznakama OEBS-a, uključujući i blindirana“, objasnio je Poljanski.
Prema njegovim rečima, jedno od ovih vozila kasnije je pronađeno pet kilometara od kancelarije misije u oblasti Kijevske pijace u Marijupolju. Na njemu su bili tragovi borbenih dejstava, istakao je diplomata.
Nijedno od ovih vozila nije vraćeno OEBS-u. Slične pretnje dobijali su i zaposleni u Severodonjecku krajem februara i početkom marta. Rukovodstvo OEBS-a je znalo za probleme, ali je radije zataškalo ovu činjenicu“, naglasio je Poljanski.
Prema njegovim rečima, ovakva otkrića podrivaju veru u svaku međunarodnu organizaciju čijim zvaničnicima dominiraju zapadne zemlje.
„Neću da krijem da u ovim uslovima pozivi na mir i prekid vatre zvuče veoma lažno i neiskreno, što u praksi znači samo želju da se kijevskim neonacistima i ekstremistima pruži predah kako bi se pregrupisali, dobili nove pošiljke dronova i protivtenkovskih sistema, a usput organizuju i nove nehumane provokacije i lansiraju nove dezinformacije o dejstvima ruskih vojnika“, zaključio je on.

O situaciji u „Azovstalju“

Poljanski je primetio da civili u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju mogu biti samo živi štit za ukrajinske neonaciste.
„Ekstremisti i neonacisti se ne ustručavaju da se skrivaju od naše vojske u fabrici ‘Azovstalj’ time da su posle mesec dana blokade iznenada saopštili da su sve ovo vreme sa njima navodno civili. Do juče to nisu pominjali. Nisu pominjali nijednog civila, čak ni kada su stotine opkoljenih vojnika išli da se predaju“, rekao je Poljanski.
Kako je naveo, „na ovaj način su se još jednom razotkrili – civili su u ovom objektu mogli biti samo kao živi štit“.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala