Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sraman čin: Sledi oštar odgovor Srbije na prvi potez Tirane posle otpočinjanja pregovora sa EU

© AP PhotoAlbanici sa zastava
Albanici sa zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Srbija će u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope oštro reagovati povodom nacrta rezolucije Parlamenta Albanije kojim se osporavaju tvrdnje o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji, kaže za Sputnjik Dubravka Filipovski, članica delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prvi potez Skupštine Republike Albanije posle otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom je izglasavanje nacrta rezolucije o „neosnovanosti tvrdnji“ izveštaja Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

Sraman čin i „pranje“ Edija Rame

Albanski premijer Edi Rama nagovestio je da će do ove rezolucije doći pre par nedelja, a inicijator dokumenta je njegova stranka. Albanija u rezoluciji traži od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se sačini „naknadni izveštaj i razmotri rezolucija“, jer, po njima, 11 godina nakon što je izveštaj sastavljen, „nijedna od tvrdnji koje je izneta nije dokazana“.
Parlament Albanije u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
REGION
Albanski parlament usvojio Rezoluciju o izveštaju Dika Martija
Dubravka Filipovski pre svega smatra da je ovo sraman čin Albanije s obzirom da se Srbija iskreno zalagala da ova država što pre otvori pristupne pregovore sa EU.

„Ta rezolucija je za Srbiju potpuno neprihvatljiva i pre svega sramna, jer negirati zločin koji je počinjen nad Srbima u Albaniji u slučaju „žuta kuća“ treba procesuirati, a ne pokušati diskreditovati. Svaki zločin, pa i ovaj treba da se osudi“, kaže naša sagovornica.

Dokazi o „žutoj kući" su jasni

Ona ističe da je Srbija sve dokaze o ovom slučaju dostavila evropskim institucijama, i evropskom sudu.

„Sramota je i Evropske unije i Saveta Evrope što se od izveštaja Dika Martija nije dalje prstom mrdnulo da se ovaj slučaj izvede pred lice pravde“, kaže ona.

Filipovska podseća da je pre par godina na RTS emitovana emisija u kojoj su svi dokazi oko žute kuće maltene pruženi javnosti na uvid, prema onome što je sadržao izveštaj Dika Martija.
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2020
Slučaj „Žuta kuća“ — zajednički zločinački poduhvat Albanije i OVK /video/

„Tačno je da Srbija u Savetu Evrope nema većinu ali imamo pet država koje nisu priznale Kosovo i delegacija Srbija će Savetu Evrope uložiti najoštriji protest na odluku Tirane. Rezolucija koju je SE doneo na osnovu opsežnog istraživanja tadašnjeg predsednika Pravnog komiteta SE Dika Martija i njegovog tima, na bilo koji način ne sme da se sruši“, izričita je Filipovska.

Po njenom mišljenju ovaj potez Albanije nije u duhu regionalnog pomirenja i principa osude svih zločina i sigurna je da je u pitanju koordinirana akcija sa delom političara iz Prištine.

Oprečna mišljenja u Prištini

U Prištini su oprečni stavovi povodom poteza Albanije. Dok jedni veruju da ova rezolucija diskredituje izveštaj Dika Martija, a samim tim i Specijalni sud i grupu koja je lobirala za taj izveštaj, zbog čega Hašim Tači i Kadri Veselji leže u zatvoru Hagu, tzv. predsednica Kosova Vjosa Osmani podseća da je ovaj sud upravo osnovan u vreme Hašima Tačija i uz njegov blagoslov.
Kosovski mediji navode i da Aljbinu Kurtiju ne ide u prilog povratak Hašima Tačija iz pritvora. Treća grupa kosovskih zvaničnika među kojima su najglasniji veterani OVK smatraju da Albanija pokušava ovom rezolucijom da „opere ruke“ od „žute kuće“ odnosno OVK s obzirom da su njeni pripadnici okarakterisani kao neko ko je trgovao ljudskim organima na teritoriji Albanije.
Inače, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu 2011. godine kojom se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi. Za rezoluciju je glasalo 169 poslanika, osam je bilo protiv, a 14 uzdržanih. U Specijalnom sudu za OVK za sada o slučaju „žuta kuća“ nije pokrenuta nikakva istraga.
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
SRBIJA
Ramina akcija u odbrani OVK: Udario sad i na Dika Martija
Žuta kuća, Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2020
Albanija pere Žutu kuću: Osporava zločine koje je otkrio Dik Marti
Pripadnik terorističke OVK na KiM 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
SRBIJA
Ko je planirao likvidaciju Dika Martija i zašto?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala