Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko je planirao likvidaciju Dika Martija i zašto?

© AP Photo / Dimitri MessinisPripadnik terorističke OVK na KiM 1999. godine
Pripadnik terorističke OVK na KiM 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Ugrožavanje bezbednosti Dika Martija moglo bi da dođe samo od strane onih koje je on tokom svojih istraživanja identifikovao kao počinioce nabrutalnijih zločina koje je izvela OVK, a ne od strane srpskih službi. Iza optužbi da se krivci nalaze u redovima naših obaveštajnih struktura, nazire se rukopis stranih službi
Pretnje smrću Diku Martiju, bivšem izvestiocu Saveta Evrope, zahvalnom za obelodanjivanje najmonstruoznijih zločina OVK, dovedene su u vezu sa „miljeom srpskih obaveštajnih krugova“. Šta je pozadina ove specijalne operacije, ko je njen autor te zašto je za puštanje informacija stare 16 meseci, odabran ovaj trenutak?

Koja je tu logika?

Kako je moguće da Dik Marti poveruje u priču da je interes nekih krugova u srpskim bezbednosnim službama da ugroze njegovu bezbednost kada je upravo njegovo istraživanje o ratnim zločinima OVK bilo uvod za pokretanje rada Specijalnog tužilaštva, Specijalizovanih sudskih veća i zamajac za procesuiranje pripadnika OVK za počinjene zločine, pita se predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.
© Foto : screenshot/Swiss National LibraryDik Marti
Dik Marti - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Dik Marti

„Radikalni elementi u srpskim službama bezbednosti ne postoje. One su pod snažnom institucionalnom civilnom kontrolom. Postoji Odbor za bezbednost koji je veoma aktivan u Narodnoj Skupštini RS i nikakvo nezakonito i zakulisno delovanje elemenata u tim službama ne bi moglo da prođe neprimećeno i nekažnjeno. Ugrožavanje bezbednosti Dika Martija bi moglo da dođe samo sa druge strane“, kaže Drecun, dodajući da su država Srbija i srpski narod itekako zahvalni Diku Martiju za ispoljenu hrabrost te da bi ugrožavanje njegove bezbednosti samo kompromitovalo proces za koji Srbija ima interes da se završi.

Nemar ili namera

Kao izraz neverovatne neprofesionalnosti, Drecun ocenjuje navode švajcarske federalne obaveštajne službe koja je na osnovu nekih informacija iz podzemlja plasirala tezu o ugroženosti Dika Martija i čak mu ponudila da promeni identitet.
Ili je švajcarska služba nasela na provokacije albanske mafije i pojedinaca iz redova albanske dijaspore koji su saradnici švajcarske federalne obaveštajne službe ili se, smatra, radi o tome da je postojala loša namera.

„Ta služba kada je eventualno došla do nekih saznanja iz njihovih izvora koji se nalaze u krimogenim strukturama trebalo je da zvanično kontaktira naše državne organe, naše službe bezbednosti i da sa njima razjasni sve. Izostanak takve reakcije ukazuje na to da je neko želeo da kompromituje jeftinom propagandnom pričom i državu Srbiju koja čini sve napore da stabilizuje region i naše službe bezbednosti“, kaže Drecun.

© AP Photo / Lefteris PitarakisAgim Čeku i Hašim Tači
Agim Čeku i Hašim Tači - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Agim Čeku i Hašim Tači
Dilema da u to mogu da budu upletene i druge službe, po njegovim mišljenju ne postoji, ali pažnja se usmerava na delovanje Kosovske obaveštajne agencije i Tačijeve ilegalne obaveštajne službe kojom je rukovodio Kadri Veselji a koja i dalje funkciniše.

Likvidaciju spremali šitarski teroristi?

Penzionisani pukovnik DB Božidar Spasić kaže da su ovakve optužbe potekle od bivšeg ambasadora tzv. Kosova u Tirani koji je bio ekstremni pripadnik terorističke organizacije i blizak saradnik Hašima Tačija.
© AP Photo / Visar KryeziuAlbankse zastave
Albankse zastave - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Albankse zastave
Spasić pretpostavlja da je obaveštajna služba Albanije u saradnji sa obaveštajnim službama Kosova smislila plan kako da komprimituje Srbiju time što će ponuditi Diku Martiju određene lažirane dokaze o tome kako srpske obaveštajne službe planiraju da ga likvidiraju.
„Činjenica da se njegovo ime pominje u kontekstu eventualnih akcija službi pri čemu se posebno apostrofiraju starije službe bezbednosti koje su se borile protiv tih terorista čije je aktivnosti istraživao Dik Marti pokazuje da je plan osmišljen sa ciljem kompromitacije Srbije. Planiranje akcije naše obaveštajne službe je nonsens i glupost, a iznete tvrdnje zapravo ukazuju na činjenicu da su šiptarski teroristi verovatno imali u planu likvidaciju Martija i pokušaj podmetanja tog dela srpskim službama“.
Ovo nije mogao da osmisli terorista OVK
Po njegovom mišljenju iza svega stoje velike strane službe, jer, kaže, takvu operaciju ne može da osmisli jedan teorista OVK već samo eksperti stranih službi u propagadnom ratu.
Naš sagovornik ukazuje i na činjenicu da se ovakva optužba pojavljuje u trenutku kada je odbijen zahtev da se Tači brani sa slobode, i drugo, u trenutku kada ugled Srbije u svetu postaje sve veći pa čak i kod njihovih najvećih prijatelja - Amerikanaca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala