Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ramina akcija u odbrani OVK: Udario sad i na Dika Martija

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Pristalice i podržavaoci OVK-a
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama, umesto da Albaniju i Albance na Kosovu i Metohiji suoči sa zločinima koje je počinila teroristička OVK, kreće putem negiranja zločina, kaže predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun povodom Ramine najave da će se obratiti Savetu Evrope zbog "neutemeljenosti izveštaja Dika Martija".
Švajcarski političar i nekadašnji izvestilac Saveta Evrope Marti je svojevremeno napravio ozbiljan izveštaj o zločinima OVK, zasnovan na obaveštajnim informacijama kojima su raspolagale zapadne obaveštajne službe. Ne vidim način, ističe Drecun, kako bi moglo da se postigne povlačenje Rezolucije Dika Martija pa da se onda donese odluka o raspuštanju Specijalizovanog veća za zločine OVK.

Rama brani terorističku OVK

Albanski premijer Edi Rama u poslednjih desetak dana nije samo kontradiktoran u svojoj retorici već je i vrlo živahan kad je reč o tekovinama OVK. Naime, Rama je rešio da se Albanija, obratiti Savetu Evrope u Strazburu, zbog kako je naveo „neutemeljenosti izveštaja Dika Martija“, ističući da je Specijalni sud u Hagu zamišljen da odgovori na optužbe Martija i pri čemu je optužio Rusiju da je imala uticaj na - „priču o žutoj kući i trgovini organima“, koji se pominju u izveštaju švajcarskog političara.
Drecun , kaže da je namera Edija Rame besmislena i da je ta izjava data kako bi ostavio utisak na Albance.
„Edi Rama ide pogrešnim putem. Umesto da državu Albaniju i njene građane i Albance na Kosovu i Metohiji suoči sa zločinima koje je počinila teroristička OVK, ne samo na Kosmetu, već i na području Albanije, da prihvati odgovornost za te zločine i da procesuira odgovorne, da učestvuju u istragama Specijalizovanog tužilaštva, omogući da se dođe do istine o ilegalnim pritvorima i brutalnoj trgovini ljudskim organima, Rama kreće putem negiranja zločine,“ kaže Drecun.

Izveštaj Dika Martija ozbiljan dokument

Drecun kaže da je suočavanje sa zločinima, put kojim region treba da ide u narednom periodu, a da je ovo što Rama radi sasvim suprotno od onoga što znači Otvoreni Balkan kao inicijativa, koja neće napredovati ako se odgovornost za zločine ponovo prebacuje samo na jednu stranu.
„Dik Marti je napravio ozbiljan izveštaj koji je utemeljen na obaveštajnim informacijama kojima su raspolagale zapadne obaveštajne službe i na istragama i dokumentaciji. Taj izveštaj je između ostalog potvrđen i time što je podignuta optužnica protiv ključnih ljudi koji su bili na čelu OVK poput Hašima Tačija i ostalih. Optužnica je utemeljena, jasna i precizno govori o počinjenim zločinima i definiše terorističku OVK, organizaciju koja je počinila udruženi zločinački poduhvat. U tom izveštaju se pominje uloga Albanije kao suizvršioca, odnosno, pomagača terorističkoj OVK za izvršenje zločina na području Albanije. I ne samo Albanije, zato što je albanska obaveštajna služba i te kako vukla konce svega što se dešavalo na Kosovu i Metohiji,“ podseća Drecun.
Rama sada pokušava, dodaje Drecun, da preduzme korake koji će negirati da je OVK počinila zločine.
„Mislim da to što pokušava ne može da ima nikav konkretan efekat. Ne vidim način kako bi moglo da se postigne povlačenje Rezolucije Dika Martija pa da se onda donese odluka o raspuštanju Specijalizovanog veća. Taj proces suđenja teroristima iz OVK i rukovodstvu OVK je u procesu kada ne može da bude zaustavljen. On će samo napredovati a nadam se da će biti podignute i nove optužnice. Ovo što Rama pokušava da uradi je nešto što ne bi smelo da se dešava, ako zaista želi da region ide napred,“ uveren je Drecun.

Zapad je dao dokumentaciju o zločinima OVK

Ramine optužbe da iza svega stoji Rusija, prema rečima našeg sagovornika, potpuno su besmislene.
„Sudeći po činjenicama koje su iznete u izveštaju Dika Martija i koji je usvojen, Marti nije dobijao informacije sa ruske strane i njihovih obaveštajnih službi, već verovatno od nekih drugih institucija kao što je Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ, od Unmika, svakako od NATO i zemalja koje su imale svoje kontingente na Kosovu i Metohiji i to je ta dokumentacija. Lično sam dolazio do mnogih informacija koje je Dik Marti objavio i to iz zapadnih izvora. Zato Rama ne treba da usmerava pažnju prema Rusiji već treba da pita svoje zapadne partnere ako mu je toliko stalo – zašto su dali dokumentaciju i zašto su dozvolili Martiju da obelodani podatke, da se posle toliko godina sazna istina o zločinima terorističke OVK a da se odgovorni za to nađu pred licem pravde,“ ističe Drecun.
Advokat Toma Višnjić dodaje da ne postoji nikakva pravni osnov da Rama „sruši“ na bilo kom međunarodnom sudu izveštaj Dika Martija, odnosno da „ugasi“ Specijalni sud i to, kako kaže, iz više razloga.
„Pre svega to je kosovski sud sa sedištem u Hagu koji je nastao na osnovu međunarodnog ugovora. Dakle, prva adresa mu je Kosovo. Ako Rama ima nameru da gasi Specijalni sud neka se obrati prvo Prištini, odnosno onima koji su taj sud osnovali. Međutim, ne mislim da to može da se desi pravno, bar ne tako lako. Sve ovo mi više liči na političku nameru a ne na nameru utemeljenu na pravu“, kaže Višnjić.
Kako je najavio Rama, rezolucija albanskog parlamenta o navodima iz izveštaja Dika Martija trebalo bi da bude gotova u septembru kada će se on lično obratiti Savetu Evrope. Rama je ovo izjavio u Prištini posle zajedničke sednice vlada Albanije i tzv. Kosova a nakon niza optužbi da se ne zalaže dovoljno za odbranu OVK borbe i posete roditelja Hašima Tačija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala