- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački poslanik: Aktiviranje „Severnog toka 2“ jedno od rešenja energetske krize

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBundestag
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Uskoro možemo očekivati potpuni kolaps u snabdevanju energentima, vlada nas već priprema za to, izjavio je u intervjuu za Sputnjik Eugen Šmit, poslanik Bundestaga ispred partije „Alternativa za Nemačku“. On je dodao da bi neka od rešenja krize mogla da budu puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“, kao i ponovno pokretanje nuklearnih elektrana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako biste ocenili trenutnu energetsku situaciju u Nemačkoj, kao i u narednom periodu?
- Situacija je dramatična i u potpunosti je povezana sa ideologizovanom spoljnom i unutrašnjom politikom savezne vlade. U najskorije vreme, a posebno na zimu, možemo očekivati potpuni kolaps u snabdevanju energentima. Prema sumornim izjavama nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka, primetno je da nas vlada već priprema za to.
Koje greške nemačkih političkih krugova su, prema vašem mišljenju, dovele do opasnosti od krize?
- Pre svega, poražavajući i potpuno pogrešan „energetski zaokret“. Za vreme vlade Angele Merkel, federalna vlada je odustala od nuklearne energije, kao i od stabilne i pouzdane energije uglja. Umesto toga, ona je, bez obzira na sva upozorenja, stavila akcenat na takozvanu „zelenu energiju“. Pokazalo se da je taj korak potpuni neuspeh.
Zatim, neuspešnima su se pokazale antiruske sankcije, koje apsolutne nisu efikasne protiv Rusije, ali zato pogađaju naše stanovništvo. Savremenim gasovodom „Severni tok 2“ Nemačka bi mogla da pouzdano i povoljno dobija gas iz Rusije, ali je taj projekat sada zamrznut, nauštrb naše industrije i miliona građana.
Koje mere bi, po Vašem mišljenju, vlada trebalo da preduzme za prevazilaženje mogućih poteškoća?
- Problemi od kojih nam preti opasnost ove zime su potpuno poražavajući i trenutno ih ne možemo ni zamisliti u potpunosti. Istovremeno, lako se daju rešiti. Potrebno je, konačno, pustiti u rad „Severni tok 2“. Zatim, ponovo pokrenuti naše nuklearke, koje bi radile, dok se ne nađe neko razumno rešenje. Nepromišljeni i panični „energetski zaokret“, koji vodi deindustrijalizaciji Nemačke i siromaštvu miliona ljudi, ne može se nazvati prihvatljivim rezultatom.
Budući da ste ovlašćeni za prava „ruskih Nemaca“, proglasili ste borbu protiv rusofobije u Nemačkoj. U čemu se odražava ta borba? Može li se reći da je talas diskriminacije prema građanima zemlje koji govore ruskim jezikom u poslednje vreme u opadanju?
- Nakon početka sukoba u Ukrajini u Nemačkoj je bio primetan porast nasilja prema građanima koji govore ruskim jezikom, a niko pritom nije očekivao da će ono imati tako katastrofalne razmere. Ljudima su uništavali automobile, negde im je bio zabranjen pristup, bili su izloženi fizičkom i verbalnom nasilju. Čak su u školama i vrtićima zabeleženi napadi na decu sa ruskim korenima. Ako se građani koji govore ruskim jezikom nisu izjašnjavali na odgovarajući način povodom sukoba ili se nisu distancirali od Rusije, pretio im je gubitak posla, kao što se to dogodilo dirigentu Minhenske opere Gergijevu, ili društvena stigmatizacija.
Dobio sam stotine pisama u kojima su ljudi pisali o sličnim užasnim incidentima.
Kako se može efikasnije boriti protiv diskriminacije ruskih Nemaca?
- Ruski Nemci apsolutno nisu krivi za sukob u Ukrajini. Činjenica da je upravo ovaj deo društva bio podvrgnut napadima, povezan je, pre svega sa onim u kakvom svetlu su nemački državni mediji predstavljali situaciju, kao i savezna vlada koja neprestano podgreva stereotip o „zlim Rusima“. Kada dođe do agresije prema ruskim Nemcima, veoma je važno to prijaviti organima reda i objaviti.
Sada je veoma važno da se zamislimo o bliskoj budućnosti. Treba da opet, konačno, počnemo da komuniciramo jedni s drugima. „Rovovski ratovi“ unutar našeg društva ili čak hladni ratovi protiv stranih sila nikada nam nisu dobro doneli, pa neće pomoći ni sada. Odavno je vreme za povrataka za pregovarački sto i brigu o svetu – to je u interesima svih nas.
Prethodno je nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio da bi puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ označilo kapitulaciju Evrope pred Rusijom.
Ranije je šef komiteta za energetiku i zaštitu klime pri Bundestagu Klaus Ernst apelovao da se počne sa pregovorima o pokretanju gasovoda „Severni tok 2“ kako bi se osigurale isporuke gasa u Nemačku.
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
SVET
Šolc: Svi smo pred velikim izazovom
Naftni tankeri - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Blumberg: Tankeri koji su prevozili iransku naftu prešli na transport ruske sirovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala