- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Ako ruske mirovne snage napuste Pridnjestrovlje - ponovno krvoproliće je neizbežno

© Flickr / Dieter ZirnigGranica između Pridnjestrovlja i Moldavije
Granica između Pridnjestrovlja i Moldavije - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Pokušaji Zapada da Moldaviju pretvori u drugu Ukrajinu, kao i njeno pumpanje zapadnim oružjem potiskuju perspektive za mirno rešavanje pitanja Pridnjestrovlja, izjavio je prvi zamenik predsednika odbora za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov. On je dodao da je bez ruskih mirovnih snaga u Pridnjestrovlju krvoproliće neizbežno.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Pretvaranje Moldavije u drugu Ukrajinu, a u tom pravcu je guraju zapadni pokrovitelji, pumpanje zemlje zapadnim oružjem, samo produbljuje problem i potiskuje perspektive za njegovo mirno rešavanje. Otvaranje drugog fronta u Pridnjestrovlju bilo bi katastrofalno za celu moldavsku državu“, ocenio je on na okruglom stolu u Savetu Federacije.

Prema njegovim rečima, oružane provokacije Ukrajine, izvedene početkom ove godine na levoj obali Dnjestra, vode napetosti i podrivaju dijalog za regulisanje problema Pridnjestrovlja, dovode u sumnju i ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

Ruske mirovne snage neće napustiti Pridnjestrovlje

Džabarov je dodao i da je zabrinjavajuća duga pauza u pregovorima formata „5 + 2“, kao i što moldavska strana koja prati instrukcije kolektivnog Zapada ignoriše inicijative za dijalog, koje iznosi pridnjestrovsko rukovodstvo.

„Rusija se zalaže za obnavljanje pregovora Kišinjeva i Tiraspolja u formatu '5 + 2', kao i nastavak dijaloga strana“, istakao je on.

Senator je, takođe, naglasio da Rusija neće dopustiti scenario prema kojem bi ruske mirovne snage napustile Pridnjestrovlje, bez obzira na planove predstavnika moldavskih vlasti, jer bi to dovelo do destabilizacije i neizbežnog ponovnog krvoprolića.
Džabarov je podsetio da je postojala „velika opasnost od neprijateljskog neonacističkog režima u Ukrajini“, jer je Pridnjestrovlje, „zapravo, bilo odsečeno od Rusije“.
„Zato je veoma važno – ne govorim o budućnosti, nije na meni da odlučujem, sve će se uskoro razjasniti – da li će se Pridnjestrovlje graničiti sa prijateljskom Ukrajinom, prijateljskom Rusijom ili ne. To je veoma važno, da se ti idiotski planovi, koje neki moldavski lideri kuju, ne bi razvili“, zaključio je Džabarov.
On je naglasio da će Rusija i nadalje obezbeđivati mir na Dnjestru, suprotstavljati se svim provokacijama i pokušajima destabilizacije, što je u interesu običnih građana kako Moldavije, tako i Pridnjestrovlja.
Ranije je vicepremijer Moldavije za reintegraciju Oleg Serebrjan izjavio da je format „5 + 2“ za rešavanje pridnjestrovskog sukoba prestao da bude funkcionalan usled zaoštravanja odnosa Ukrajine i Rusije. Zvanični Kišinjev, međutim, u ovom trenutku ne insistira na tome da se taj format promeni.
U pregovorima o rešavanju pridnjestrovskog pitanja u formatu „5 + 2“ učestvuju Kišinjev i Tiraspolj kao strane u konfliktu, Rusija, Ukrajina i OEBS u svojstvu posrednika, kao i Evropska unija i SAD u svojstvu posmatrača.
Pridnjestrovlje, u kojem su 60 procenata stanovništva Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da na silu reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
SVET
MIP Pridnjestrovlja: SAD maksimalno netransparentno snabdevaju Kišinjev oružjem
Policija i Tirespolju, Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
NATO se zaigrao, hoće da otvori još jedan front protiv Rusije - u Pridnjestrovlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala