- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

MIP Pridnjestrovlja: SAD maksimalno netransparentno snabdevaju Kišinjev oružjem

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Tiraspolj vidi kako Vašington maksimalno netransparentno dostavlja smrtonosno oružje Kišinjevu, izjavio je u intervjuu za Sputnjik ministar inostranih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Vitalij Ignjatjev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Budno pratimo kako Evropska unija naoružava Moldaviju, svojim finansiranjem faktički udvostručujući njen vojni budžet. Vidimo kako avioni sa američkim smrtonosnim oružjem sleću na kišinjevski aerodrom, a sve to se odvija maksimalno netransparentno“, istakao je Ignjatjev.

Ministar je naglasio da NATO isporučivanjem oružja Moldaviji pogoršava situaciju u regionu, faktički raspiruje sukob i provocira „usijane glave“, kojih prema rečima nekih moldavskih zvaničnika, tamo ionako ima dovoljno.
On je istakao da Tiraspolj prati aktivnosti savetnika NATO na raznim nivoima i, generalno, procese vojno-političkog razvoja teritorije između Pruta i Dnjestra od strane Alijanse, uključujući funkcionisanje njegova tri informativna centra, sistematske zajedničke vežbe zapadnih država kako na teritoriji Moldavije, tako i van njenih granica.
Ignjatjev je, takođe, ocenio da moguće istupanje Moldavije iz Sporazuma od 21. jula 1992. godine o principima mirnog regulisanja oružanog sukoba u Pridnjestrovlju može dovesti do vojnih dejstava.

„U vezi sa tim, nastavak mirovne misije zajedničkim snagama Rusije i Pridnjestrovlja je jedino efikasno sredstvo koje može da osigura mir i fizičku bezbednost polumilionskog stanovništva Pridnjestrovlja, koje uključuje preko 220 hiljada građana Rusije“, istakao je ministar.

Ignjatjev je, pored toga, izrazio bojazan od mogućeg demarša Moldavije povodom 30. godišnjice mirovne operacije.

Precizirao je da Kišinjev sprečava rotaciju ruskog vojnog osoblja koje učestvuje u mirovnom procesu, odbija da učestvuje u zajedničkim vežbama, stvara nemotivisane poteškoće u delatnosti Ujedinjene nadzorne komisije (OKK – kolektivni rukovodeći organ mirovne operacije u Pridnjestrovlju).

Ignjatjev pretpostavlja da se broj ovakvih negativnih tendencija može povećati zbog predstojećeg jubileja.
Moldavske vlasti ranije su saopštile da planiraju modernizaciju vojske pomoću partnera. Istovremeno, predsednik republike Maja Sandu izjavila je da je zemlji potrebna municija, a Evropska unija je obećala samo nesmrtonosno oružje.

Pridnjestrovlje

Pridnjestrovlje, čijih 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, istupilo je iz sastava Moldavije pre raspada SSSR, zbog bojazni da će se na talasu nacionalizma Moldavija prisajediniti Rumuniji. Nakon neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koju Kišinjev ne kontroliše.
U julu se navršava 30 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Sporazum o principima mirnog rešavanja oružang konflikta potpisan je 21. jula 1992. godine, a 29. jula u regionu su raspoređene zajedničke mirovne snage.
Mir u zoni pridnjestrovskog sukoba održavaju zajedničke mirovne snage koje uključuju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih, kao i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine. Mirovne snage su raspoređeni na 15 stacionarnih i kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim delovima zone bezbednosti.
Vojne vežbe ruske vojske u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
RUSIJA
Rusija: Nećemo dozvoliti da se pitanje Pridnjestrovlja reši silom
Moldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
SVET
Ako NATO uđe u Moldaviju, to će dovesti do građanskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala