- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO se zaigrao, hoće da otvori još jedan front protiv Rusije - u Pridnjestrovlju

© Sputnik / Sputnjik MoldavijaPolicija i Tirespolju, Pridnjestrovlje
Policija i Tirespolju, Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Teroristički napadi u Pridnjestrovlju koji su onesposobili dve antene radio-centra preko kojih je emitovan ruski radio su maslo Ukrajine pod uticajem NATO u cilju stvaranja nereda u regionu. Time žele da isprovociraju Rusiju i uvuku je u sukob s Moldavijom koja se nije pridružila antiruskim sankcijama, uverena je ruski ekspert Natalija Haritonova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Moldavija se, objašnjava Haritonova za Sputnjik, čvrsto drži toga da ne želi da na bilo koji način učestvuje u sukobu koji se odvija na teritoriji Ukrajine. „Ova odluka Kišinjeva ne odgovara Kijevu. Pre nekoliko dana su ukrajinski predstavnici izjavili da navodno čak iz Kolumbije pristiže više pomoći Ukrajini nego iz susedne Moldavije. Jasno je da njima ne odgovara činjenica da Moldavija pokušava da ostane neutralna”, ističe Haritonova, šef Informativno-analitičkog odeljena za proučavanje društveno-političkih procesa na postsovjetskom prostoru MGU.
Slično mišljenje iznosi i vodeći istraživač Centra za bezbednosne studije Ruske akademije nauka Konstantin Blohin. Kako kaže, Amerika, krijući se iza ukrajinskih leđa, provocira i zastrašuje Pridnjestrovlje kako bi Moldavija zauzela antiruski stav.
Povodom situacije u nepriznatoj modlavskoj enklavi Pridnjestrovlju, gde su stacionirani ruski mirovnjaci, zasedao je Vrhovni savet bezbednosti Moldavije. Predsednica te zemlje Maja Sandu izjavila je da su pokušaji eskalacije povezani sa snagama unutar Pridnjestrovlja koji su za rat i koji su zainteresovani za destabilizaciju situacije. Međutim, lider nepriznatog Pridnjestrovlja Vadim Krasnoseljski tvrdi da tragovi onih koji su izveli terorističke napade vode u Ukrajinu, a rukovodstvu Moldavije poručuje da ne naseda na provokacije i ne dozvoli da Moldaviju uvuku u, kako kaže, agresiju protiv Pridnjestrovlja.
I Rusija se nada da Pridnjestrovlje neće biti uvučeno u sukob i da, kako kaže, zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, neće biti neophodno da se Moskva meša u rešavanje situacije.

Situacija u Pridnjestrovlju se zakuvava

Ruski politikolog i ekonomista Aleksandar Dudčak konstatuje za Sputnjik da se stanje u Pridnjestrovlju zakuvava.
„Prema dostupnim informacijama, na dve antene radio-centra su bačene mine, a navodno je i nanet udar iz bacača granata. Ako se nastavi ovim tokom, posledice će biti ogromne po čitav region”, navodi ekspert.
Prema njegovim rečima, na teritoriji Moldavije tenzija je izuzetno velika. „Ovo nosi opasnost da se odmrzne dugo zamrznut konflikt u Pridnjestrovlju. Moglo bi čak doći do oružane konfrontacije između Moldavije i Pridnjestrovlja”, objašnjava ovaj stručnjak.
Dudčak ne isključuje mogućnost da su najnovija dešavanja u Pridnjestrovlju posledica ogromnih migracija iz Ukrajine. „Među migrantima bi mogli biti ljudi koji su namerno poslati u Moldaviju kako bi vršili subverzivne aktivnosti”, naglašava stručnjak i dodaje da je njihov cilj destabilizacija situacije u ovom regionu. „Oni verovatno žele da isprovociraju Rusiju do te mere da se ona umeša i na taj način uvuku Moldaviju u sukob”, objašnjava ekspert.

Moldavija neće podleći provokacijama

Dudčak je uveren da će se predsednica Moldavije Maja Sandu sigurno potruditi da ne dođe do ponavljanja ove situacije. „Ako je ovo samo početak provokacija, ne smemo ni da zamislimo šta možemo dalje da očekujemo“, ističe on.
Da Moldavija neće podleći provokacijama smatra i Natalija Haritonova. „Ova zemlja će nastaviti da održava neku vrstu uslovne nezavisnosti i da se pridržava neutralnosti“, ističe ona.
Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike je saopštilo da su u naselju Majak u Grigoriopoljskom regionu odjeknule dve eksplozije, usled čega su onesposobljene dve antene radio-centra preko kojih je emitovan ruski radio.
Prema preliminarnim podacima MUP-a nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike juče je na zgradu Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protivtenkovskog bacača. Kako je potvrđeno iz ministarstva, na zgradi su razbijeni prozori na gornjim spratovima.
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Pridnjestrovlje: Tragovi terorističkih napada vode u Ukrajinu
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
Serija eksplozija u Pridnjestrovlju
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Moskva: Nadamo se da Pridnjestrovlje neće biti uvučeno u sukob Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala