- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li beli dres znači i belu zastavu?

© Foto: Printskrin/You Tube/Leeds United OfficialFudbaleri Lids junajteda
Fudbaleri Lids junajteda - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Manje od mesec dana ostalo je do početka Premijer lige, a klub koji je totalno izmenio lični opis je Lids. Jedan od najomraženijih engleskih klubova (među protivničkim navijačima) ostao je bez dvojice najboljih igrača pa im mnogi predviđaju krah i selidbu u Čempionšip, koji su izbegli u poslednjem kolu prethodne sezone.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

I nije tajna da Lids nije miljenik javnosti, uglavnom zbog ranije reputacije navijača, kao i fudbala koji je 70-ih igrao pod Donom Revijem kada je nastao mit o „prljavom Lidsu“. Od povratka u Premijer ligu 2020. posle 16 godina odsustva kada su dotakli dno (gostovanje u selu Herefordu sredinom prve decenije svakako spada u to) Lids je česta meta kritičara i komentatora.
I svaki put je isto. Predviđaju mu ispadanje, ranu smenu trenera i ko zna šta, ali velikan iz Jorkšira prkosno odoleva. I često se ljubitelji belih još šale na svoj račun skandirajući „Lids se raspada“ na melodiju čuvenog hita Džoj Divižona.
Ovog leta Lids je ostao bez reprezentativca Engleske Kalvina Filipsa koji je otišao u Mančester siti za 49 miliona evra i Rafinje koji je završio u Barseloni za 58 miliona. Dva važna igrača su otišla za rekordne sume, a stigla šestorica novih koji će promeniti izgled tima koji sa klupe predvodi američki trener Džesi Marš.
„Lids je u nevolji, izgubili su Kalvina Filipsa i Rafinju. Možda će oni reći 'bićemo dobro, doveli smo ovog, onog', ali je suština da nisu doveli nikog“, istakao je Džejmi Ohara, nekadašnji vezista Totenhema i komentator TokSporta.
Dakle, za njega beli dres Lidsa znači i belu zastavu predaje, iako sezona nije ni počela.
Lids je, inače, doveo nekoliko proverenih fudbalera na lično insistiranje trenera Marša za koje veruje da su mu potrebni kako bi njegov tim igrao prepoznatljivi fudbal kojim je dominirao sa Salcburgom u Austriji – sa puno presinga, brzine, na gol više.
Američki trener je, za neupućene, produkt čuvene trenerske škole Red Bula koju je uspostavio Ralf Rangnik, čovek koji je učio trenerskom zanatu i Tomasa Tuhela, Ralfa Hasenhutla, Marka Rozea, Adija Hitera, Rodžera Šmita...
U Lids su tokom leta stigli talentovani Amerikanac Brenden Aronson (33 miliona evra) i desni bek Rasmus Kristensen (13 miliona) iz Red Bul Salcburga (dvostruki uzastopni šampioni Austrije i zapaženi učesnici Lige šampiona), zatim vezista Mark Roka (12 miliona) iz Bajern Minhena, kao i Tajler Adams (17 miliona) iz Lajpciga i talentovani vezista Darko Gjabi (18 godina) iz omladinske akademije Mančester sitija.
Šlag na torti iz perspektive uprave i navijača Lidsa je kupovina Kolumbijca Luisa Sinistere iz Fejnorda, najboljeg fudbalera Lige konferencija za 25 miliona evra. To je onaj krilni napadač koji je iz voleja dao gol sa 25 metara u Humskoj proletos Partizanu.
Ono što su „stručnjaci“ i prognozeri propasti Lidsa zaboravili je da će Lids do kraja prelaznog roka pojačati još minimum dvojica fudbalera. Prioriteti su špic – Šarl de Keteler (Briž) ili Arno Kalimuendo (Pari Sen Žeremen), kao i levi bek koji se za sada drži u tajnosti.
Najvažnija činjenica za bele je da su sva pojačanja mladi momci koji imaju iza sebe solidne sezone i iskustvo igranja na međunarodnoj sceni i koji bi za dve do tri godine mogli da budu novi Rafinja ili Kalvin Filips – rekordne prodaje kluba.
Do tada, igrače i stručni štab Lidsa očekuje velika borba, kako na terenu tako i van njega, gde mu mediji sigurno neće biti naklonjeni. Čekaće se prvi kiksevi da se pokrene pitanje trenera Marša, koga posprdno porede sa Tedom Lasom iz kultne serije.
Dakle, da li beli dres znači i belu zastavu u Lidsovom slučaju, pokazaće vreme.
Slaviša Jokanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
SPORT
Srbin je glavna priča u Moskvi – gde su promene i da li ima prostora za „revoluciju“
Fudbaleri Budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
SPORT
Podgoričani „preživeli“ atmosferu linča u Prištini: „Neke stvari mi nikada neće biti jasne“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala