Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Batut: Dva slučaja groznice Zapadnog Nila

CC0 / / Komarac
Komarac - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je danas da su potvrđena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.
Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. U Republici Srbiji intenzivni nadzor nad Groznicom Zapadnog Nila među ljudima sprovodi se u sezoni transmisije virusa od juna do prve polovine novembra meseca, a pasivni nadzor nad tim oboljenjem u ostalom periodu godine. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta meseca.
Do 13. jula u državama Evropske unije (EU) i susednim zemljama, registrovana su dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, odnosno jedan u Grčkoj i jedan u Italiji.
Infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana u julu 2012. godine u Srbiji, stoji na sajtu Batuta.
U periodu od 2012. do 2021. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 1.050 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 101 smrtni išod koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.
Uginula ptica pronađena u Tašmajdanskom parku u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SRBIJA
Upozorenje stručnjaka: Čuvajte se komaraca, virus zapadnog Nila postao domaća bolest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala