- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Austrija: Ako skladišta gasa ne budu puna - vanredna situacija

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler najavila je da će, ako dođe do obustave isporuke ruskog gasa, morati da se sprovede evaluacija popunjenosti skladišta jer je nepostizanje cilja od 80 odsto popunjenosti kriterijum za dalji nivo upozorenja, odnosno za vanrednu situaciju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Do grejne sezone popunjenost skladišta, prema odluci vlade, trebalo bi da bude na 80 odsto, a ukoliko postizanje tog kriterijuma bude ugroženo slede dalji koraci, objasnila je ona.
Narednih dana će se, kako je dodala, videti da li će preko gasovoda Severni tok ponovo biti isporučivan gas i u kojem obimu, prenosi Tanjug.
„Za nas Severni tok 1 nije ključna ruta snabdevanja, ali za Nemačku jeste. Ako se preko tog gasovoda ne isporučuje gas onda je to za celu Evropu veoma napeta situacija“, objasnila je ona.
Zbog toga će idućeg utorka biti održan vanredni sastanak ministara energetike EU u Briselu, kako bi se analizirala situacija.
Skladišta u Austriji su popunjena na više od 50 odsto, što odgovara polovini godišnje potrebe Austrije, objasnila je Gevesler.
Rekla je da država može koristiti celokupnu uskladištenu količinu, pošto je dogovoreno da se upravljanje energentima u slučaju potrebe reguliše udredbom uz dvotrećinsku podršku parlamenta.
Kada je reč o evropskoj solidarnosti, ona je podsetila da austrijske kompanije imaju skladišta gasa u Slovačkoj, Mađarskoj i Nemačkoj.
Šta zapadne zemlje mogu da očekuju na zimu analizirali smo u emisiji „Svet sa Sutnjikom“:
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
U Nemačkoj očekuju da će „Severni tok“ raditi sa samo 30 odsto kapaciteta
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
REGION
Bugarski premijer: Svaki dan molimo Rusiju da obnovi isporuke gasa po staroj šemi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala