- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski premijer: Svaki dan molimo Rusiju da obnovi isporuke gasa po staroj šemi

© Sputnik / Lola ĐorđevićBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Bugarski premijer Kiril Petkov je govoreći o situaciji sa gasom u Bugarskoj izjavio da će trenutne isporuke gasa iz Azerbejdžana i sledeće isporuke njihovog gasa novim interkonektorom između Bugarske i Grčke obezbediti trećinu količine koja je potrebna Bugarskoj.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Premijer će sutra otići u radnu posetu Azerbejdžanu i razgovarati o mogućnosti povećanja isporuka sa predsednikom Ilhamom Alijevom.
On je objasnio da kompanija „Bulgargas“ nije raskidala saradnju sa „Gaspromom“ i nastavlja da od kompanije zahteva da obnovi isporuke po ranijim uslovima.

„Mi svakoga dana, uključujući i današnji dan, šaljemo zahteve ‘Gaspromu’ u kojima tražimo da izvrše ugovorne obaveze. Spremni smo da platimo na način koji je naveden u ugovoru i to činimo svaki dan“, izjavio je Petkov za BTV.

Ranije je državna komisija za energetiku i vodosnabdevanje zahtevala od „Bulgargasa“ da dostavi informacije o tome šta je preduzeto kako bi Bugarska mogla da traži odštetu od „Gasproma“. Regulator je takođe obavezao kompaniju da objavi koliko će gasa biti potrebno Bugarskoj sledeće godine.
Bugarska državna komisija za energosnabdevanje i vodosnabdevanje (KEVR) saopštila je ranije da će cena gasa u julu biti viša za 32 odsto. Državna gasna kompanija „Bulgargas“ prodavaće gas po ceni od 186,17 leva (95,47 evra) po megavat času, dok je u junu cena bila 141,36 lava (72,49 evra).
„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Kompresorske stanice na teritoriji Krasnodara - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
REGION
Bugarski evroposlanik o predlogu Evropske komisije: Sedenje u mraku se pretvorilo u akcioni plan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala