- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski evroposlanik o predlogu Evropske komisije: Sedenje u mraku se pretvorilo u akcioni plan

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorske stanice na teritoriji Krasnodara
Kompresorske stanice na teritoriji Krasnodara - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Plan koji je predstavila Evropska komisija na temu smanjenja potražnje za gasom nije bio iznenađenje, izjavio je bugarski evroposlanik Angel Džabazki, nazivajući predloge „genijalnim“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je zvaničnicima Evropske komisije zamerio kada se još pre nekoliko meseci govorilo o potrebi prelaska na zelenu energiju i naveo da su evropske birokrate ubeđivale zemlje da je Evropska unija ekonomski stabilna i da je inflacija privremena.

„Zvaničnici EU su došli do neverovatno smešnog zaključka, u skladu sa kojim se možemo suprotstaviti Rusiji ako budemo sedeli u tami i hladnoći, a sve u cilju da ne koristimo ruski gas. Ti isti nobelovski laureati su nas pre nekoliko meseci ubeđivali u to da je budućnost u vetru i suncu i da moramo da zatvorimo atomske, gasne elektrane i elektrane koje rade na ugalj. Tada su nas pozivali da se kupamo jednom nedeljno, da ne grejemo kuće i tome slično, a sada je to postao plan za borbu protiv zavisnosti“, napisao je on na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, sada je postalo jasno da sve nije baš tako kako su ranije govorili zvaničnici.

„Videli smo i to koliko je tečnog prirodnog gasa isporučeno (konkretno, Bugarska je uspela da se dogovori o dva tankera američkog prirodnog tečnog gasa za jun mesec). Upravo iz tog razloga to i nije iznenađenje da smo se zbog njihovih neadekvatnih ponašanja suočili sa neverovatno teškim vremenima“, izjavio je evropski poslanik.

Danas je Evropska komisija istupila sa predlogom da se smanji potražnja za gasom za 15 odsto u periodu od avgusta do aprila, a države Evropske unije će morati da obnove svoje nacionale planove. U Evropskoj komisiji su dodali da će ove mere u početku biti dobrovoljne.
Podsetimo, „Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
RUSIJA
Bugarski stručnjak: Cena gasa za septembar mogla bi da se poveća najmanje 30 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala