- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Evropa teško da može da prekine sve veze sa Rusijom; Potencijal antiruskih sankcija iscrpljen

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Ako Evropa odbaci ruske energente, Rusija će se preorijentisati bez ozbiljnih gubitaka, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT i Sputnjik. On je ocenio da teško da je u interesu Evrope da potpuno prekine sve veze sa Rusijom i da je potencijal antiruskih sankcija iscrpljen.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ako to urade, mi nećemo imati nikakvih posebnih problema zbog toga. Ruski lider je rekao da zbog onog što rade povodom ‘Severnog toka 2’, mi smo uvek spremni da ga pustimo u rad. Ovaj projekat je pod pritiskom. Ali, već sada 50 odsto obima koji su bili predviđeni za ovaj gasovod, već su rezervisani za naše domaće potrebe, kako za grejanje, tako i za hemijsku industriju i druge industrijske zadatke. Preorijentisaćemo se bez ikakvih ozbiljnijih gubitaka, ne sumnjam u to, imamo kupca, a i potražnju“, objasnio je Lavrov.

On je istakao da se zbog evropskih problema sa energetikom ruska strana neće radovati, ali, takođe, ni naročito brinuti.
„Ne mislim da je to ništa vredno radovanja, smatram da treba da zauzmemo ravnodušan stav: ne možemo se radovati tome što će se ljudi u Evropi smrzavati i živeti loše“, istakao je ruski ministar.
Prema njegovom mišljenju, teško da je u interesu Evrope da potpuno prekine sve veze sa Rusijom i pređe na tečni prirodni gas koji Sjedinjene Američke Države pokušavaju da joj „uguraju“.
Lavrov je takođe ocenio da je potencijal antiruskih sankcija isrcpljen i da je Evropska unija zato prinuđena da unese dodatna pojašnjenja u njih.

„Što se tiče još jednog najavljenog paketa sankcija, da li on predstavlja sankcije ili čak iscrpljene sankcije? I jedno i drugo, zato što je EU već iscrpela sve moguće oblasti, gde je bila spremna da nam nanese štetu i sada mora da se zamisli nad onim što je učinila i kako to na nju utiče“, zaključio je on.

Kako je primetio, antiruske sankcije su počele negativno da se odražavaju po samu EU, a u režim ograničenja unete su korekcije, koje omogućavaju izvoz ruskih prehrambenih prozvoda.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Povampirio se monstruozni plan Zapada protiv Rusije, odgovor je – neće moći!
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Poslali smo signal da se rusko žito uključi u pregovore; Zapad vrši ogroman pritisak na UN
Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
EKONOMIJA
Evropska komisija usvojila plan: U slučaju „uzbune“ zemlje EU moraju da smanje potrošnju gasa 15 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala