- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Poslali smo signal da se rusko žito uključi u pregovore; Zapad vrši ogroman pritisak na UN

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Ruski diplomata je naglasio da je Moskva poslala generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu signal da je neophodno uključiti tačku o ruskom žitu u dogovore iz Istanbula. On je dodao da istovremeno Zapad vrši ogroman pritisak na Gutereša zarad svojih interesa.
Prema rečima Lavrova, kad su se na pregovorima dogovorili o osnovnim principima, u skladu sa kojima će se izvoziti ukrajinsko žito, i kad je ruska delegacija podsetila da se i drugi deo paketa tom prilikom jednostavno označi, Ukrajinci su to kategorički odbili. Delegacija iz UN je, kako je naglasio ruski diplomata, samo stidljivo ćutala.
„I, evo, juče smo poslali signal gospodinu generalnom sekretaru UN i rekli da je to njegova inicijativa i da se sada reši situacija sa ukrajinskim žitom, a onda sa ruskim“, ispričao je Lavrov.
On je dodao da je „to toliko beskrupulozno, da jednostavno ne pristaje ljudima, koji se bave visokom politikom, ali da je to činjenično stanje“.
Prema njegovim rečima, Zapad pokušava da uvuče generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u svoje igre oko ukrajinskog žita.

„Dugo smo objašnjavali da samo đubrivo nije potpalo pod sankcije, već vozarina, osiguranje, ulazak naših brodova, koji prevoze tu robu u strane luke, kao i pristupi stranih brodova našim lukama kako bi preuzeli robu – sve je to odmah obuhvaćeno prvim ili drugim paketom sankcija. Zato, kada nas u oči lažu i izjavljuju kako to sve nije istina i da sve od nas zavisi – to je beskrupulozno. Nažalost, pokušali su i sada pokušavaju da u svoje igre uvuku i generalnog sekretara UN“, objasnio je Lavrov.

Kako je istakao, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija vre ogroman pritisak na Gutereša kako bi ga iskoristili u svojim interesima.
„Siguran sam da generalni sekretar trpi ogroman pritisak, pre svega od Amerikanaca i Engleza koji su se u sekretarijatu oko njega smestili kao zamenici i aktivno tu privatizovanu strukturu koriste za svoje interese, što je žalosno“, istakao je Lavrov.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Geografski zadaci specijalne operacije su se promenili, sada to više nisu samo DNR i LNR
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Lavrov: U nuklearnom ratu nikada ne može biti pobednika; SAD žele sukob Rusije i Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala