- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evropska komisija usvojila plan: U slučaju „uzbune“ zemlje EU moraju da smanje potrošnju gasa 15 odsto

© Sputnik / Anton DenisovŠporet na gas
Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Evropska komisija je predstavila svoj plan kako bi osigurala da 27 država članica mogu da se izbore u slučaju potpunog prekida gasa iz Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Plan koji je iznela izvršna vlast EU poziva na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da će se EU boriti, ne samo da popuni kapacitete za skladištenje gasa pre početka zime, već i da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.
Komisija je navela da je cilj da se zaštiti snabdevanje domaćinstava i osnovnih korisnika kao što su bolnice i ključne industrije.
Kao deo predloga, zemlje članice bi morale da podnesu nacionalne energetske planove Komisiji do kraja septembra i da obezbeđuju ažurirane informacije na svaka dva meseca.
Od zemalja koje traže solidarne isporuke gasa biće potrebno da pokažu mere koje su preduzele da smanje domaću potrošnju, prenosi Rojters.
Predloženi zakon bi takođe dao Komisiji ovlašćenje da proglasi "uzbunu u Uniji" o sigurnosti snabdevanja i da nametne obavezno smanjenje potražnje za gasom u svim državama članicama.
Uzbuna bi se aktivirala kada postoji "značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa ili izuzetno velike potražnje za gasom", navodi se u saopštenju Komisije.
O predlogu Komisije raspravljaće ministri EU tokom vanrednog energetskog samita 26. jula.
Radijator - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Podkast
Zapadu kuca na vrata ruska zima, na istoku zbijaju redove | Svet sa Sputnjikom
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala