- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador u Londonu: Moskva nije odgovorna za smrt britanskog plaćenika u Donbasu

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin izjavio je da Rusija odbacuje optužbe Londona koji krivi Moskvu za smrt britanskog plaćenika u Donbasu Pola Urija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ranije je ombudsmen Donjecke Narodne Republike Darija Morozova saopštila da je Uri koji je bio zarobljen u DNR preminuo 10. jula zbog bolesti i depresivnog stanja usled ravnodušnosti njegove domovine prema njemu. Zbog toga je britansko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo ruskog ambasadora u Londonu na razgovor.
Kelin je potvrdio da je bio pozvan i da je za smrt britanskog plaćenika London optužio Rusiju. Prema rečima ambasadora, Uri je umro zbog dijabetesa prvog stepena i brojnih propratnih bolesti, i pored ukazane lekarske pomoći.

Ruski diplomata je istakao da „ono što je zaista iznenađujuće da britanski zvaničnici nisu pokušali da pomognu Uriju, iako su znali za njegovo stanje, a mogli su to da urade preko Crvenog krsta, na primer“. On je naglasio, da je britanska strana učinila „neke korake“, ali je nije zanimalo Urijevo zdravlje.

Kako je istakao, „nije čuo da su britanske vlasti iskazale interesovanje za sudbinu ostalih zarobljenih plaćenika, koji su već prošli suđenje, podneli žalbe i tako dalje, za sada ništa“.

„Što se tiče prebacivanja odgovornosti na nas, Rusije kao države, to je, naravno, smešno. Ne prihvatamo tu odgovornost, oni su pod jurisdikcijom druge strane, konkretno, DNR i sud je nadležan nad njima“, zaključio je diplomata.

Kelin je, takođe, ocenio da nezavisno od toga ko će doći na vlast u Britaniji, ne treba očekivati poboljšanje politike prema Rusiji.
Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov ranije je izjavio da se strani plaćenici u Ukrajini nemaju status plaćenika i da je „najbolje što ih čeka, duga zatvorska kazna“.
Lider DNR Denis Pušilin izjavio je u junu da se broj stranih plaćenika u Donbasu smanjuje i da pokušavaju da napuste Ukrajinu.
U Donjecku su 9. juna osuđena na smrt trojica stranih plaćenika zarobljenih u Marijupolju – dva državljanina Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin, kao i marokanski državljanin Saadun Brahim. Sva trojica su priznali krivicu za oružanu agresiju u Ukrajinu, čiji je cilj bio preuzimanje vlasti u DNR.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Zaharova: London pokušava da iskoristi smrt svog sunarodnika u političke svrhe
Državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin, i državljanin Maroka Sadun Bragim, strani plaćenici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
RUSIJA
DNR o suđenju stranim plaćenicima: Britaniju i Maroko ne zanima sudbina njihovih građana
Ministar spoljnih poslova Rusije Segej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Presuda stranim plaćenicima doneta u skladu sa zakonima DNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala