- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Presuda stranim plaćenicima doneta u skladu sa zakonima DNR

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Segej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Segej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov apelovao je da se ne spekuliše na temu presude stranim plaćenicima u Donjeckoj Narodnoj Republici i podsetio da su oni osuđeni u skladu sa zakonima te republike, jer su njihovi zločini tamo i izvršeni.

„U ovom momentu svi procesi koje ste pomenuli odvijaju se na osnovu zakona DNR, jer su zločini o kojima je reč, izvršeni na teritoriji DNR. Sve ostalo je već predmet spekulacija i ne bih zalazio u rad sudskih i državnih organa Donjecke Narodne Republike“, obrazložio je Lavrov svoj stav na pitanje novinara o situaciji sa plaćenicima.

Devetog juna su Britanci Šon Piner, Ejden Aslin i Marokanac Saadun Brahim priznali optužnicu koja ih tereti za dejstva čiji je cilj bio nasilno preuzimanje vlasti. Prema odgovarajućem članu Krivičnog zakonika DNR, za ovo delo predviđena je smrtna kazna. Aslin je takođe priznao da je kriv po članu Obučavanje u cilju vršenja terorističke aktivnosti“.
Istraga je utvrdila da su strani plaćenici uz naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine usmerenoj na nasilno preuzimanje vlasti u DNR.
Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov saopštio je da „plaćenici koji se nalaze u Ukrajini nisu borci i da je najbolje što ih očekuje – duga zatvorska kazna“. Kako je istakao, strani plaćenici nemaju status boraca prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Blinken o smrtnoj kazni DNR za strane plaćenike: Fiktivni proces za bivše legitimne borce
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Medvedev: Ukrajina preplavljena plaćenicima, za njih ne važi Ženevska konvencija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala