- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: London pokušava da iskoristi smrt svog sunarodnika u političke svrhe

© Sputnik / Vitaliy BelousovZgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Portparolka inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ukazala je na to da obrazloženja britanskih političara o smrti sunarodnika pokazuju njihovu ravnodušnost prema sudbini svojih ljudi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ona je, odgovarajući na pitanje medija o smrti britanskog plaćenika u Donjeckoj Narodnoj republici (DNR), rekla da „u Londonu pokušavaju da iskoriste ovu situaciju i ljudsku tragediju kako bi napumpali medijski skandal i skupili bodove u predizbornoj borbi za mesto lidera Konzervativne partije Velike Britanije“.

„Rasuđivanje političara poput Elizabet Tras o nepriznavanju narodnih republika nije ništa drugo do izgovor koji pokazuje koliko je britanska vlada ravnodušna prema sudbini svojih sunarodnika, koju bez griže savesti koristi za svoje interese“, navela je Zaharova.

Dodala je i da Velika Britanija politizuje situaciju na temu smrti britanskog plaćenik.
„Prema informacijama vlasti DNR-a on nije bio civil, već profesionalni vojnik koji je ranije služio u Avganistanu, Iraku i Libiji. Nakon toga je rukovodio operacijama i obučavao pripadnike Oružanih snaga Ukrajine. Urija su uhapsili u aprilu pripadnici Narodne milicije DNR u pokušaju da prođe kroz kontrolni punkt“, rekla je ona.
London je ostavio bez ikakve pažnje svog sunarodnika koji je imao niz hroničnih oboljenja, ali mu oni nisu dostavili lekove. Međutim, medicinsku pomoć je dobio od donjeckih vlasti, dodala je Zaharova.
Podsetimo, ombudsmanka DNR Darija Morozova saopštila je ranije u toku dana da je britanski plaćenik Pol Džonson Entoni Dominik Uri, koji je bio zarobljen u Donjeckoj Narodnoj Republici, preminuo 10. jula usled bolesti i depresije.
Britanski Forin ofis je potom pozvao na razgovor ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina.
Ministarstvo spoljnih poslova DNR saopštilo je da im se zvanični London nije obratio povodom plaćenika koji preminuo u zarobljeništvu.
Ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova je rekla da nije bilo zvaničnih obraćanja u vezi s tim plaćenikom ili nekim drugim plaćenicima iz Velike Britanije, nije ih bilo i nema ih.
Komentarišući to što se Britanija obratila Rusiji u vezi s tim pitanjem, ona je rekla da London igra svoju igru i da treba da se obrati Donjecku, a ne Moskvi.
Takođe je dodala da taj britanski državljanin nije bio borac već da je učestvovao u vrbovanju i da je bio plaćenik i da u DNR sa čuđenjem gledaju na tvrdnje Londona o njegovom „humanitarnom radu“.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
RUSIJA
Liz Tras optužila Rusiju za smrt britanskog plaćenika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala