- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Iran ukinuće dolar u međusobnim transakcijama

© Flickr / Images MoneyAmerička zastava i dolar
Američka zastava i dolar - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Vremenom ćemo se udaljiti od prakse da primenjujemo dolar u saradnji Rusije i Irana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Znamo da je prošle godine promet trgovinsko-ekonomske saradnje među državama skoro premašio četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati ih u američkim dolarima, a s vremenom ćemo se verovatno udaljiti od ove prakse dok razvijamo naše interakcije u bankarskoj finansijskoj sferi“, rekao je Peskov televiziji „Rosija 24“ u intervjuu Državnom radiju Irana.
On je pojasnio da se za samo četiri meseci ove godine trgovinski promet povećao za 31 odsto i ovaj podatak nazvao pozitivnom dinamikom.
Peskov je komentarisao i zapadne sankcija i istakao da Rusija i Iran imaju mogućnost da izgrade dobru saradnju što će minimizirati posledice sankcija.
Prema njegovim rečima, ovo nije prva decenija da se Iran nalazi pod sankcijama i on se dobro adaptirao na njih, kako bi razvio i poboljšao blagostanje svog naroda uprkos sankcijama. On je istakao da se takođe i Rusija navikla na sankcije, dodajući da su ograničenja protiv zemlje uvedena još od vremena SSSR-a.
Podsetimo, kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala.
Kineski juan, evro, američki dolar i druge valute - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
EKONOMIJA
Veliko geopolitičko preuređivanje: Erozija dolara i nastajanje multipolarnog valutnog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala