- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tragična priča ruske zvezde koja se prerano ugasila

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaFutbol. Kubok Rossii. Matč "Istra" - "Spartak"
Futbol. Kubok Rossii. Matč Istra - Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Nekadašnji napadač Spartaka iz Moskve Aleksandar Kozlov preminuo je u petak u 29. godini života. Fudbaleru je pozlilo posle treninga, došao je na masažu tokom koje mu nije bilo dobro, a lekari nisu mogli da mu pomognu. Razlog smrti je tromb.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kozlov je produkt omladinske škole Spartaka. Za crveno-bele je odigrao 28 mečeva u kojima je zabeležio gol i dve asistencije. Nastupao je i za Tjumen, Himki, Tosno, Fakel, jermenski Ararat, kazahstanski Okžeptes i Aluston sa Krima.
U aprilu 2020. „Sport Ekspres“ je pisao u nastavcima o karijeri Kozlova kroz feljton: „Ko je uništio karijeru jedinstvenog fudbalera Spartaka?“. Autor feljtona bio je nekadašnji kolumnista ovog medija, a sada glavni reporter o dešavanjima u Spartaku Dmitrij Zelenov i ovo su bila njegova zapažanja:
Kada se radi o načinu igre, Kozlova porede sa Andrejom Aršavinom, a kada je reč o talentu sa Aleksandrom Kokorinom. Opet, u 27. godini stigao je tek do Jermenije.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaFutbol. Otkrыtaя trenirovka FK "Spartak"
Futbol. Otkrыtaя trenirovka FK Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Futbol. Otkrыtaя trenirovka FK "Spartak"
„Momak je imao talenat, ali da bi se sa 17-18 godina probio do prvog tima Spartaka morao si da budeš Maradona ili Mesi, da budeš izuzetan igrač. Kozlov je trenirao i pokušavao, vredno je radio.“
To su bile reči iz 2011. godine tadašnjeg trenera moskovskih crveno-belih Valerija Karpina nakon što je 18-godišnji Kozlov odigrao 15 mečeva za prvi tim i debitovao u Ligi šampiona. Na teren Stamford Bridža kročio je kada je imao 17. Počeo je da trenira sa prvim timom sa 16 godina, a već sa 15 su ga vodili na pripreme sa seniorima.
Bio je to fantastičan uzlet za momka od koga se očekivao veliki uspeh. Uprkos teškoj prvoj godini sa starijima od sebe, Kozlov je stao na crtu. Trenirao je sa seniorima, jačao i čekao svoju šansu. Izgledalo je da mu se sve kockice slažu u jedan veliki i lep mozaik. Svi su imali velika očekivanja.

Redak kvalitet kojim je pobeđivao svakoga

Kozlov je počeo da igra fudbal u Spartaku kao osmogodišnjak. Bez problema je prošao sve mlađe kategorije i formirao se kao fudbaler već u 15. godini. Nizak, 172 santimetara, brz, i tehnički vrlo nadaren puno je obećavao. Oni koji su stalno gledali utakmice Spartaka primetili su sa kakvom lakoćom prolazi rivale u situacijama jedan na jedan. Omladinski tim je vodio Dmitrij Gunko i on mu je prvi pružio priliku, koju je Kozlov iskoristio.
© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaFutbol. Kubok Rossii. Matč "Istra" - "Spartak"
Futbol. Kubok Rossii. Matč Istra - Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Futbol. Kubok Rossii. Matč "Istra" - "Spartak"
„Saša ima prirodno dobru, eksplozivnu snagu. Lako je prolazio defanzivce, a pored brzine primetio sam i da ima sjajnu promenu pravca – redak kvalitet kojim je bivao neuhvatljiv za štopere. Pride je šutirao sa obe noge“, seća se Gunko.

Novi Aršavin

Kozlov je odmah dobio nadimak „Novi Aršavin“, što je 2009. godine bio najveći kompliment za nekog fudbalera. Golovi na Enfildu, polufinale Rusa na EURO 2008, Gus Hidink i sve ostalo. Prva poređenja desila su se u maju na jednom međunarodnom turniru za klince u Kazahstanu kada je postigao 14 golova na četiri utakmice. Naravno, i on je sam čuo poređenja sa Aršavinom, ali tvrdi da ga nisu doticala.
© AFP 2023 / RICHARD JUILLIARTAndrej Aršavin
Andrej Aršavin - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Andrej Aršavin
„Možda smo po stilu igre Aršavin i ja slični. Ne smeta mi, drago mi je da me porede sa njim“, rekao je tada Kozlov.
Naravno, njegov talenat nisu samo primetili navijači i treneri Spartaka. Predstavnici Milana i Intera boravili su u Rusiji da bi ga skautirali, a posle pomenutog turnira u Kazahstanu bilo je i konkretnih ponuda.

„Pare, automobili i devojke ga uništili“

Tokom pada, na samom početku karijere, napadač se našao u centru skandala. U fudbalskim krugovima kolale su priče da CSKA želi da ga preotme Spartaku. Navodno, preko agenta Valerija Oganesjana sa kojim je 16-godišnji Kozlov potpisao ugovor.
Leonid Fedun, predsednik Spartaka je svojevremeno tvrdio:
„Postoje agenti koji bukvalno pokušavaju da ukradu igrača iz kluba u kome je ponikao. Tom malom Kozlovu su zavrteli mozak i mislim da je baš zato naša mlada reprezentacija (generacija 1993) igrala loše. Kozlov je dobar dečko. Ali kada menadžer počne da puni glavu dečku od 16 godina neverovatnim idejama, čak ni 40-godišnjak ne bi to izdržao. Mladi igrači su vrlo krhki i ranjivi“, rekao je Fedun.
© Sputnik / Яkov Andreev / Uđi u bazu fotografijaFutbol. RFPL. Matč "Tomь" - "Spartak"
Futbol. RFPL. Matč Tomь - Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Futbol. RFPL. Matč "Tomь" - "Spartak"
Na problematično okruženje oko Kozlova upozoravao je i Dmitrij Uljanov, selektor kadeta koji u oktobru 2009. nije mogao da računa na njega za kvalifikacije za EURO 2010.

„Pored Šalbuzova, napadač Spartaka Kozlov, talentovan dečak, zvezda, neće igrati na turniru. Imali smo velika očekivanja od njega. Situacija sa njim je bila neprijatna. Kozlov je potpisao ugovor sa agentom koji je hteo da ga odvede iz Spartaka. Zato je prestao da trenira. Kozlov je imao dugoročan ugovor sa klubom, ali uslovi koje je diktirao menadžer nisu bili prihvatljivi za Spartak. Novac, automobili i devojke brzo su uništili dečka koji se nije formirao kao čovek. U tim čudnim uslovima, agent je zadobio poverenje igrača i to je problem kod mladih fudbalera“.

Pokidao sve ligamente u kolenu

Teško je reći šta bi bilo sa Kozlovim da je prešao tada u CSKA. Možda je Oganesjan bio u pravu – i ruski fudbal bi dobio novu zvezdu. A možda bi se desilo nešto sasvim drugo. Za činjenicu da karijera napadača nije išla onako kako je želeo kriv je samo on. Kako bilo, Kozlov je ostao u Spartaku i 2010. zaigrao za prvi tim.
Ali vreme je prolazilo, a Saša sve manje i manje dobijao priliku. Usledila je neuspešna pozajmica u Himkiju. Početkom sezone 2013/14. Kao 20-godišnjak proveo je jedan deo u drugom timu Spartaka u nižem rangu. Kao mnogi mladići, verovatno bi dobio priliku kod švajcarskog trenera Jakina, ali mu se dogodila teška povreda.
© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaFutbol. Kubok Rossii. Matč "Istra" - "Spartak"
Futbol. Kubok Rossii. Matč Istra - Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Futbol. Kubok Rossii. Matč "Istra" - "Spartak"
Tokom trening kampa u Turskoj sa Spartakom 2, Kozlov je pokidao sve ligamente i meniskus u kolenu. Predstojala mu je duga pauza, a kada se oporavio nikada nije bio onaj stari. Nije više imao onu oštrinu s početka karijere.
Povreda i duga rehabilitacija zatvorile su stranicu zvanu „Spartak“ u njegovoj karijeri. On je sam, kao što se vidi u intervjuima, očekivao drugačije ophođenje od strane kluba, ali mu novi ugovor nije ponuđen.
„Pre povrede svi te tretiraju na jedan način, a posle povrede poptuno drugačije. Nikada to nisam razumeo, ali neka sve bude na savest ljudima koji to rade. Da biste se oporavili od tako velikog šoka i udarca i psihički i fizički potrebno vam je poverenje. A njega nije bilo. Šta da kažem? Sam sam izvukao svoje zaključke.“
Slaviša Jokanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
SPORT
Srbin je glavna priča u Moskvi – gde su promene i da li ima prostora za „revoluciju“
Ruski fudbaleri se zagrevaju za utakmicu sa Saudijskom Arabijom - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
SPORT
Sud podržao hajku na ruski fudbal
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala