- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sud podržao hajku na ruski fudbal

© AP Photo / Matthias SchraderRuski fudbaleri se zagrevaju za utakmicu sa Saudijskom Arabijom
Ruski fudbaleri se zagrevaju za utakmicu sa Saudijskom Arabijom - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbe Fudbalskog saveza Rusije i ruskih klubova na suspenziju koju su im izrekle Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA).
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Suspenzija ruskim fudbalskim reprezentativnim selekcijama i klubovima i zabrana igranja svetskih i evropskih mečeva ostaje na snazi, potvrdio je u petak Sud za sportsku arbitražu.
U skladu sa svojom praksom, CAS se oglasio saopštenjem.
Sud za sportsku arbitražu doneo je danas odluke u sledećim predmetima:
Fudbalski savez Rusije protiv Međunarodne fudbalske federacije
Fudbalski savez Rusije protiv Evropske fudbalske unije
Žalba na odluke donete 28. februara 2022. godine na sastanku Borda FIFA i Izvršnog komiteta UEFA da se sve ruske selekcije suspenduju je odbijena i odluke su potvrđene.
U predmetima:
Zenit protiv Evropske fudbalske unije
Soči protiv Evropske fudbalske unije
CSKA Moskva protiv Evropske fudbalske unije
Dinamo Moskva protiv Evropske fudbalske unije
Žalbe podnete od strane četiri ruska kluba na stav 5 odluke UEFA od 2. maja 2022. godine a koja se odnosi na negativan uticaj odluka Izvršnog komiteta UEFA na ruske klubove i suspenziju koja je izrečene ruskim predstavnicima u takmičenjima pod okriljem UEFA odbačene su i odluke su potvrđene.
Svih šest predmeta izloženo je pred istim većem CAS, a saslušanja su održana putem video poziva 5. i 11. jula 2022. godine.
U svim ovim slučajevima, veće je utvrdilo da postoji eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine te da su odluke vlada zemalja širom sveta dovele do nesvakidašnje situacije na koju su FIFA i UEFA morale da reaguju. U odluci da u takvim uslovima ruski klubovi i reprezentacije ne mogu da nastupaju u međunarodnim takmičenjima FIFA i UEFA vodile su se propisima. Veće nalazi za neophodno da uputi kritiku prirodi događaja koji su doveli do ovih odluka i konflikt između Rusije i Ukrajine, ali može da se koncentriše samo na to kakve bi taj konflikt imao posledice na sama takmičenja.
Veće zaključuje da za sukob u Ukrajini ruski reprezentativni timovi, fudbalski klubovi i igrači ne snose odgovornost, da će sve ovo imati generalno uticaj na ruski fudbal, ali da ova odluka kao takva mora da postoji kako bi se sačuvala bezbednost i regularnost takmičenja širom sveta.
Veće je o svojim odlukama danas (15. jul) obavestilo zainteresovane strane“, navedeno je u saopštenju CAS.
FIFA i UEFA potvrdile su i za ovu sezonu suspenziju svim reprezentativnim selekcijama i klubovima. Dodatno, produžile su i odluku kojom se stranim igračima u ruskim klubovima do 30. juna 2023. produžava rok u kome imaju mogućnost jednostranog raskida ugovora sa klubovima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala