- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto Mađarska podiže borbenu gotovost

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaBudimpešta. Arhivska fotografija
Budimpešta. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Mađarska u svetlu ukrajinske krize preduzima mere na dva fronta - vojnom i energetskom: jača borbenu gotovost vojske i uvodi vanrednu situaciju zbog energenata. Kako kažu za Sputnjik ruski vojni eksperti, ova zemlja se sprema da zaštiti svoje interese od mogućih provokacija kako Kijeva, tako i Brisela, kao i svoju manjinu u Ukrajini.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kristof Šalaj-Bobrovnicki, ministar odbrane Mađarske, saopštio je u četvrtak da se zemlja suočava sa dosad neviđenim bezbednosnim izazovima i da će povećati borbenu gotovost svoje vojske, sprovesti intenzivne vežbe u različitim regionima zemlje, kao i aktivizirati poziv za rezerviste.
Budipešta objašnjava da jača borbenu gotovost vojske iz dva razloga: prvi je već hronični problem nelegalnih migranata koji preko Mađarske pokušavaju da se domognu bogatijih zemalja EU, dok je drugi aktuelniji i više brine vladu Viktora Orbana, a to su dešavanja u Ukrajini.
Kako je rekao šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, razlog za zabrinutost je što ukrajinska vlast smatra zakarpatske Mađare pretnjom za nacionalnu bezbednost. Sada, u uslovima sve većeg haosa u Ukrajini, Budimpešta očigledno strahuje za skoro 160.000 svojih sunarodnika s one strane Tise, među kojima veći deo ima mađarske pasoše.

Mađarska preduzima sve neophodne mere zaštite

Kako objašnjava za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, Mađarska je postala trn u oku Briselu i Ukrajini zbog korektnih odnosa sa Rusijom.
„Ova zemlja je veoma zavisna od snadbevanja goriva, kao i gasa. S obzirom da nema sopstvena nalazišta, njenim građanima je neophodna velika količina resursa. U vreme kada su cene gasa bile visoke, mađarski lider je zaključio veoma povoljne ugovore sa ruskom državom. Nakon toga, Mađarska je postala izložena pritisku ne samo od EU, već i SAD. Zahtevali su od nje da odbije saradnju i uvede sankcije Rusiji“, objašnjava stručnjak.
Ipak, prema rečima Leonkova, Mađarska nije podržala sankcije protiv ruskog gasa.
„Zatim je uzročnik svih nevolja – Ukrajina, počela otvoreno da preti, kao i da se nediplomatski ponaša prema Mađarskoj“, kaže sagovornik Sputnjika, objašnjavajući da je Ukrajina pretvorena u „terorističku državu na čijoj teritoriji postoje naoružane nacističke formacije“, te se ne isključuje mogućnost od pokušaja izazivanja nestabilnosti u Mađarskoj.
Zbog toga, kako kaže Leonkov, ova zemlja povećava borbenu gotovost.
„Mađarska shvata da na teritoriji zemalja koje se protive politici SAD ili Evropske unije može doći do terorističkih napada. Zato se zemlja priprema i za najgore moguće nasrtaje protiv nje, jer vidi kako su prošli prijatelji Rusije – Pakistan i Šri Lanka“, smatra sagovornik.
Prema njegovim rečima, u ovim zemljama izbili su državni udari.
„U Pakistanu je zapravo došlo do državnog udara i uklanjanja lidera sa vlasti, dok se u Šri Lanki dogodilo nešto slično obojenoj revoluciji. Kako se ovo ne bi desilo, Mađarska preduzima sve neophodne mere, ne samo da zaštiti sopstvene građane, već i da obezbedi sopstveni suverenitet“, smatra ekspert.

Šta ako dođe do provokacija

Na pitanje, kako će Mađarska reagovati u slučaju mogućih provokacija Brisela i Kijeva, Leonkov kaže da bi taj postupak ozbiljno ugrozio NATO. „Mađarska je, ipak, članica Evropske unije i deo je bloka NATO. Ako dođe do toga, Alijansa će se raspasti“, objašnjava stručnjak.
Andrej Golovatjuk, pukovnik u rezervi i član predsedništva organizacije Oficiri Rusije, smatra da se Brisel i Kijev neće odlučiti na ozbiljnije provokacije protiv Mađarske.
„Mogli bi samo da izazovu neku vrstu unutrašnjeg sukoba koji bi mogao da dovede do promene vlasti. Mađarska će nastaviti da povećava borbenu gotovost. Trupe će biti u stepenu pripravnosti kako bi se sprečili mogući pokušaji provokacija“, ističe Golovatjuk.
Šalaj-Bobrovnicki je izjavio da je u interesu očuvanja mira u Mađarskoj naložio načelniku generalštaba Romolušu Rušinu-Šendiju da stavi vojsku u viši stepen pripravnosti. To znači, dodao je, da će vojska imati više vežbi narednih nedelja i meseci. Vežbe će biti ubrzane i biće pozvano više rezervista.
Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da sukob u Ukrajini ima veoma snažan uticaj na Mađarsku, njenu ekonomiju, kao i energetsku bezbednost. Savetnik premijera Gergelj Guljaš saopštio je 13.jula da je Mađarska uvela vanrednu situaciju u oblasti energetike.
„Poslednjih dana je postalo jasno da najverovatnije neće biti dovoljno gasa u periodu grejne sezone jesen-zima“, izjavio je Guljaš.
„Da bi zaštitila mađarske porodice i obezbedila energiju kao i mnoge druge zemlje, mađarska vlada proglašava vanredno stanje u energetskom sektoru“, dodao je on. S tim u vezi, Mađarska je zabranila izvoz energenata i drva.
Mađarski premijer Viktor Orban već je u junu upozorio na posledice uvođenja embarga na ruski gas, dok je u sredu Sijarto izjavio da Mađarska nije spremna ni da razgovara o embargu na gas iz Rusije, kao i da neće podržati paket sankcija ukoliko bude obuhvatao ograničenja protiv „Gasproma“ ili „Gasprombanke“.
RUSIJA
Orban: Politika sankcija protiv Rusije nije opravdala očekivanja, evropska ekonomija se guši
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala