- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Jubilej Rolingstonsa: „Kamenje“ se još uvek kotrlja na najbolji mogući način

© Foto : Brajan RašićRolingstonsi
Rolingstonsi - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Ulazak u sedmu deceniju karijere Stonsi proslavljaju radno, na turneji, a najavili su i novi album. Njihov nekadašnji zvanični fotograf Brajan Rašić koji je prisustvovao njihovim koncertima u Londonu ocenjuje da se „Kamenje“ još uvek kotrlja na najbolji mogući način.
Najveća i najdugovečnija rok grupa Rolingstonsi proslavila je 12. jula 60. rođendan. Stonsi su prvi koncert održali 12. jula 1962. godine u Marki klubu u Londonu i taj dan se smatra početkom karijere „kotrljajućeg kamenja“.

Radna proslava jubileja Stonsa – turneja i novi album

Stonsi jubilej obeležavaju na turneji, najavili su i novi album, a dva njihova nastupa u londonskom Hajdu parku, 25. juna i 3. jula gledao je Branislav Brajan Rašić koji je bio njihov dugogodišnji zvanični fotograf. Rašić za Sputnjik kaže da je Stonse gledao uživo oko 90 puta od 1973. godine, a Stonsi su u Londonu zvučali možda i najbolje otkad ih prati.
Iako svaki koncert na aktuelnoj turneji počinje sećanjem na nedavno preminulog bubnjara Čarlija Votsa, od trenutka kad zasviraju, osećaj je kao da je vreme stalo, ističe naš sagovornik.
„To je predstava koju retko možete da vidite na planeti Zemlji. To je još uvek najbolji rokenrol bend u istoriji, koji traje tek 60 godina. Kad sam prvi put gledao Stonse '73. godine, mislio sam da je već kasno, 11 godina su bili na sceni, znao sam da nema više Brajana Džonsa, naravno tu je bio fenomenalni Mik Tejlor sa njima i sećam se da sam imao utisak, dobro, gledam Stonse, ali da sam ih gledao pre pet godina…“

„Kamenje“ se još uvek kotrlja na najbolji mogući način

Međutim, priča o Stonsima se nastavlja i skoro pola veka posle Rašićevog susreta sa njima. Prema njegovim rečima, drugi koncert Stonsa u Hajd parku bio je totalno ludilo.
„Svirali su mnogo pesama, starih i novih. Počeli su sa 19th Nervous Breakdown, zna se da iz političkih razloga, što nije normalno po mom mišljenju, ne sviraju više Brown Sugar a završili su koncert sa Satisfaction i to je bilo ludilo. 'Kamenje' se još uvek kotrlja na najbolji mogući način“.

Od benda do korporacije

Na pitanje da li se slaže sa tezom da su Stonsi odavno prestali da budu rok grupa i da su postali korporacija, Rašić odgovora da je normalno da u jednoj tako dugoj karijeri dolazilo do promena i podseća da su sedamdesetih svirali po halama, da bi već početkom osamdesetih prešli na stadione.
„Dešavaju se promene, jednostavno bend raste, a samim tim i biznis raste i ako su postali korporacija ja ih ne bih krivio. Objektivno, možda je jedino Pol Makartni kao čovek-institucija veći od njih, ali i on je korporacija. To su neke neminovne stvari, jednostavno, da bi došao na taj nivo treba ti dugačak put i naravno, prihvatanje svega što uz to ide. Ako su oni korporacija kao što na neki način i jesu, ne bih ja to uzimao kao lošu stvar, to je veliki biznis. Neminovne su te stvari da bi čovek radio biznis na tom nivou.“

Ko je najveći: Bitlsi ili Stonsi

Rašić smatra da u „večnoj dilemi“ koji je najveći rok bend u istoriji , Bitlsi i Stonsi, svakako ima dosta marketinga. Kad su Stonsi počinjali, Bitlsi su već bili veliki i trebalo je smisliti nešto da bude malo drugačije.
„Endrju Lug Oldam, prvi menadžer Stonsa je smislio onu čuvenu: `Da li biste vi pustili vaše dete, žensko naravno, da bude sa ovakvim ljudima?` Predstavljeni su kao neke barabe, kako mi kažemo, za razliku od Bitlsa koji su bili u odelima i svirali pop muziku i pevali pesme, I Wanna Hold Your Hand, držimo se za ruke. Stonsi su pevali tu već malo ozbiljnije stvari i to je ta neka razlika. E sad, bez obzira što sam ja ogroman fan Rolingstonsa, apsolutno ne mogu da zamislim život bez Bitlsa“.
Prema Rašiću, jedan od razloga zašto su Bitlsi postali legende je i taj što ne postoje tolike godine. Oni su nesumnjivo najveći pop bend u istoriji i to je rešeno za nekoliko godina njihovog postojanja, sa savršenstvom pesama, fenomenalnim pločama, kvalitetom...
„Automatski, sa godinama postaješ legenda. Ono čega više nema postaje važnije od onog čega još ima i što traje. U svakom slučaju, ta dva benda ne bih ni poredio. Podjednako volim i Bitlse i Stonse“, zaključio je Rašić.
Bitlsi Pol Makartni, Džon Lenon, Ringo Star i Džordž Harison, 28. februara 1968. - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2020
„Bube“ raširile zarazu koja ne prolazi već 50 godina
Čarli Vots na koncertu u Riju na kojem se 2006. godine okupilo više od dva miliona poštovalaca rokenrola. - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Ima li „Stounsa“ bez Čarlija Votsa – odlazak bubnjara koji je bio kičma legendardnog benda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala