Ima li „Stounsa“ bez Čarlija Votsa – odlazak bubnjara koji je bio kičma legendardnog benda

© Foto : Brajan RašićČarli Vots na koncertu u Riju na kojem se 2006. godine okupilo više od dva miliona poštovalaca rokenrola.
Čarli Vots na koncertu u Riju na kojem se 2006. godine okupilo više od dva miliona poštovalaca rokenrola. - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Bez Čarlija Votsa nema „Stounsa“, govorio je svojevremeno Kit Ričards. Šta će biti sa „Stounsima“ posle smrti bubnjara koji je šezdeset godina davao ritam, stil i arhitekturu zvuku legendarnog benda?
Čarli Vots, bubnjar „Rolingstonsa“, preminuo je u 80. godini, nakon kraće bolesti. Poznavalac džeza i bluza, izuzetan stilista, Vots se smatra jednim od najvećih rok bubnjara svih vremena.

Pet godina svirke i dvadeset godina čekanja na aerodromu

Dugogodišnji fotograf i saradnik „Stonsa“ Branislav Brajan Rašić za Sputnjik kaže da je Čarli Vots bio pravi engleski gospodin.
„Kit je uvek govorio da je Čarli Vots kičma tog benda, a ja, kao i mnogi drugi, doživljavali smo Čarlija kao jedinog normalnog u tom bendu. On je bio neverovatan muzičar, ali sve je to nekako stidljivo radio. Na njihovim koncertima predstavljanje članova benda uvek prate ovacije. A kada Mik Džeger na kraju predstavi Čarlia Votsa i on se pokloni ispred bubnjeva – tada nastaje histerija“, seća se ugledni fotograf.
Čarli Vots, s kojim se Rašić mnogo puta i privatno susretao, promovisao je bend sa stilom, jer je bio i jedini od „Stonsa“ koji je do kraja svog života živeo o Londonu.
„Sećam se kada su ga za 25. jubilej ’Stonsa’ pitali kako je biti toliko godina u bendu. Čarli je odgovorio da je to bilo pet godina svirke i dvadeset godina čekanja na aerodromu. To je živa istina, jer su oni putovali, nastupali po svetu, a najviše vremena provodili su na aerodromu“, kaže Rašić.
© Foto : Arhiva Brajana RašićaDBrajan Rašić i Čarli Vots
DBrajan Rašić i Čarli Vots - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
DBrajan Rašić i Čarli Vots

Votsova prva ljubav bio je džez

Rođen 1941. godine, Vots je odrastao u Vembliju. Pohađao je umetničku školu i postao grafički dizajner. Njegova prva ljubav bio je džez iz perioda svinga i bibopa. Bio je član glavnog bluz benda na britanskoj muzičkoj sceni „Blues Incorporated“ pod vođstvom legendarnog Aleksisa Kornera svirajući sa basistom „Krima“ Džekom Brusom. Tu je i upoznao Brajana Džounsa, preminulog gitaristu „Stonsa“.
„Stonsima“ se pridružio 1963. godine i počeo neformalno da živi sa članovima benda.
„Mnogo smo vežbali. Brajan i Kit nisu imali posao, pa smo po ceo dan puštali ploče i živeli boemskim životom“, priznao je svojevremeno Vots.
Uz „Rolingstonse“, Vots je godinama svirao džez u nizu grupa, uključujući sopstveni džez kvintet.

Videti „Stonse“ na bini bez Čarlija – to nije to

„Čarli je bio sjajan bubnjar, jedan od najvećih u tom poslu. Za razliku od mnogih svojih kolega, nije bio pompezan, nije pravio ’vratolomije’, već je svirao kao sat. Zapamtićemo ga po tome što je radio samo ono što treba – ni manje ni više“, tvrdi Brajan Rašić.
On navodi da su, još pre ove tužne vesti, „Stounsi“ najavili američku turneju sa bubnjarom Stivom Džordanom.
„Nije isključeno da će ’Stounsi’ nastaviti da rade, jer su već dva puta odlagali turneju po Americi. Međutim, ja ne vidim ’Stounse’ bez Čarlija. Biti na njihovom koncertu, gledati bend na bini bez Čarlija Votsa – to nije to“, ističe Rašić.

Nisam ja tvoj bubnjar! Ti si moj pevač!

Koristeći jednostavniju postavku sa četiri bubnja, Vots je „Stonsima“ pružio nepretenciozne ritmove.
„Izazov rokenrola je u njegovoj pravilnosti. A na meni je da od toga napravim muziku za ples“, govorio je Vots.
Čuvena je anegdota kada je Mik Džeger usred noći pozvao hotel u kojem je odsedao Čarli Vots i rekao da traži svog bubnjara. Vots je ustao, istuširao se, obukao odelo, otišao u Džegerovu sobu, udario ga i rekao:
„Nisam ja tvoj bubnjar! Ti si moj j*** pevač!“
Za razliku od živopisne istorije njegovih kolega iz grupe, Vots je vodio miran porodični život. Oženio se 1964. godine i sa suprugom ostao u braku do smrti. Ima ćerku i unuku.
Njegov publicista Bernard Doerti s ogromnom tugom objavio je vest o smrti slavnog bubnjara.
„Preminuo je mirno u londonskoj bolnici okružen porodicom. Čarli je bio muž, otac i deda, a kao član ’Rolinstonsa’ bio je jedan od najvećih bubnjara svoje generacije“.
Mik Džeger odao je poštu Votsu i na Tviteru objavio sliku bez reči, na kojoj se njegov kolega smeši dok svira bubnjeve. Ubrzo je usledio i Kit Ričards sa slikom praznog bubnja.
Među onima koji su odali poštu slavnom rokeru bio je i njegov kolega Ringo Star koji je napisao:
„Bog blagoslovio Čarlija Votsa, nedostajaćeš nam, čoveče“.
Pol Makartni je izjavio da je Čarli bio divan čovek.
„Znao sam da je bolestan, ali nisam znao da je toliko bolestan. Čarli je bio fantastičan bubnjar. Volim te Čarli. Oduvek sam te voleo, ti prelepi čoveče“.
Elton Džon je napisao:
„Veoma tužan dan. Čarli Vots je bio vrhunski bubnjar, čovek od stila i tako sjajno društvo“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala