- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak posle 15 godina servirao Federeru „hladnu osvetu“

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Pobedom nad Kameronom Norijem u polufinalu Vimbldona, Novak Đoković ne samo da je obezbedio osmo finale Vimbldona, već i 32. finale na Grend slemu što u istoriji „belog sporta“ niko nije ostvario. Srpski as do pobede nad Norijem imao je isti broj finala na najvećim teniskim turnirima kao i Rodžer Federer, ali ga je sada ostavio iza sebe.
Vimbldon je mesto na kojem Novak definitivno pravi najveće podvige u teniskoj istoriji. Na londonskoj travi prvi put je stigao do broja jedan na ATP listi, osvojio je šest trofeja, a sada je oborio još jedan nestvarni rekord.
Novak Đoković čekao je na prvo Grend slem finale do 2007. godine kada se u borbi za trofej na US openu susreo sa Rodžerom Federerom koji je u tom trenutku imao 13 Grend slem finala iza sebe.
Slavio je Švajcarac u tom duelu, ali se Novak osvetio već naredne sezone u polufinalu Australijan opena.
Međutim, prava osveta za taj prvi poraz stigla je posle 15 godina od prvog Grend slem finala. Novak je na Vimbldonu uspeo da prestigne rekord Švajcarca koji je prethodno izjednačio prethodne godine na US openu.
Federer je svoje prvo veliko finale na Grend slemu odigrao četiri godine pre Đokovića i odmah došao do trofeja na Vimbldonu posle pobede nad Markom Filipusisom. Međutim, s obzirom na to da ga prethodnih godina povrede sve češće ometaju srpski as imao je priliku da obori rekord.
Rafael Nadal zaostaje za dva finala za Novakom iako ima dva Grend slem trofeja više. Španac je 2005. godine prvi put osetio „ukus finala“ na njemu omiljenom turniru Rolan Garosu gde je odmah i stigao do titule savladavši Marijana Puertu.
Sva trojica igrača „velike trojke“ prva Grend slem finala igrali su na podlogama na kojima su najuspešniji, odnosno Novak na betonu, Rodžer na travi i Rafa na šljaci.
S obzirom na to da je Đoković oborio neverovatan rekord biće mu to motiv više u trci za Grend slem titule.
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SPORT
Ruskinju do finala Vimbldona doveo Hrvat – sanjala da bude klizačica pa ušla u istoriju tenisa
Novak Đoković, Vimbldon, London - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Novak najavio spektakl: Biće vatromet emocija
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Sjajni Novak u istorijskom finalu Vimbldona – preslišao Britanca i oborio nestvarni rekord Federera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala