- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruskinju do finala Vimbldona doveo Hrvat – sanjala da bude klizačica pa ušla u istoriju tenisa

© AP Photo / Gerald HerbertJelena Ribakina
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Jelena Ribakina, ruska teniserka koja igra pod zastavom Kazahstana, napravila je jednu od najvećih senzacija na Vimbldonu posle pobede nad Simonom Halep za plasman u finale. Iako je najpre počela da se bavi gimnastikom i klizanjem preusmerila se na tenis, a preokret u njenoj karijeri napravio je Stefano Vukov, hrvatski stručnjak.
Već sa pet godina Jelena Ribakina, Moskovljanka rođena 1999. godine počela je da se bavi sportom, ali najpre gimnastikom i klizanjem na ledu.
Međutim, iako je kao devojčica sanjala kako kliza, treneri su bili surovi i rekli da je Jelena previsoka kako za gimnastiku tako i za klizanje i da u tim sportovima ne može da postane profesionalac.
Važnu ulogu u tim trenucima odigrao je je otac Ribakine koji je želeo da mu se ćerka bavi sportom odlučio da Jelenu upiše na tenis, što će se kasnije ispostaviti kao i više nego dobra odluka.
Sa šest godina Jelena je uzela reket u ruke i primljena je u Teniski klub Spartak gde je dočekao Andrej Česnokov, bivši polufinalista Rolan Garosa i deveti teniser sveta, Pored čuvenog Česnokova, Jelena je u Spartaku radila i sa Iriniom Kisilevom, osvajačicom zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u modernom petoboju.
Čitav niz šampiona radio je u Spartaku, ali Jelena je trenirala u grupi sa još osam teniserki i nije imala individualne treninge.
Mlada Ruskinja nije bila jedna od igračica koja je sve preusmerila na karijeru, već je uporedo redovno pohađala nastavu, dok je ostatak vremena provodila na teniskom terenu i vežbajući fitnes.
U 14. godini Ribakina je počela da igra na ITF juniorskim turnirima, a samo godinu dana kasnije na svom drugom takmičenju u karijeri došla je i do prvog trofeja „Kup Almetjevska“.
Prekretnica u juniorskoj karijeri dogodila se 2015. godine kada je Ribakina debitovala na Grend slemu, odnosno US openu gde je stigla do trećeg kola.
Kao juniorka u Bonfiliju pobedila je u borbi za trofej Igu Švjontek, sadašnju prvu teniserku sveta, nakon čega je postala treća juniorka na VTA listi.
Kada je završila sa juniorskim turnirima odlučila je da seniorsku karijeru počne bez trenera, a kao 19-godišnjakinja prihvatila je državljanstvo Kazahstana koji je nudio finansijsku pomoć za nastavak karijere.
Važan momenat za karijeru Ribakine dogodio se 2019. godine kada je počela da radi sa Stefanom Vukovim, bivšim hrvatskim teniserom koji je igračku karijeru zamenio trenerskom profesijom.
Od trenutka kada Ruskinja i Hrvat sarađuju, mlada Jelena najpre se probila u prvih sto, a zatim i prvih 50 teniserki sveta.
Ribakina je 2019. godine osvojila tri ITF titule, a uz to i prvu VTA titulu u Bukureštu kao 20-godišnjakinja.
Kako se saradnja sa Stefanom ustalila, Ruskinja je igrala sve bolje, a 2020. je prva četiri od pet turnira na kojima je igrala stigla do finala. Iz godine u godinu Jelena je bila sve bolja, a onda je 2021. ušla i u Top 15 teniserki sveta.
Prethodne sezone Ribakina je igrala četvrtfinale Rolan Garosa i u singlu i u dublu što je do ove godine bio njen najbolji rezultat na Grend slemovima.
Ipak, kako se samo penje na lestvici tako je usledio još veći uspeh odnosno finale Vimbldona posle veličanstvene partije protiv Simone Halep u polufinalu.
Iako nastupa za Kazahstan, u Moskvi je rođena i tamo je i živela do 19. godine, a ta činjenica sigurno boli Britance koji su Rusima i Belorusima zabranili učešće na Vimbldonu.
Jelena Ribakina za trofej na Vimbldonu bori se protiv Tunišanke Ons Žabur od 15 časova.
Novak Đoković, Vimbldon, London - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Novak najavio spektakl: Biće vatromet emocija
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Sjajni Novak u istorijskom finalu Vimbldona – preslišao Britanca i oborio nestvarni rekord Federera
Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Kirjos otkrio razgovor sa Novakom: Rekao je da bi voleo da me vidi u finalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala