- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Meka kritika“: Kako da opomenete decu, a da im ne uništite samopouzdanje

CC0 / Pixabay / Ljudi
Ljudi - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Ispravljanje lošeg ponašanja dece je važno, ali je u tome potrebno pronaći sredinu da se ne bi poljuljalo njihovo samopouzdanje.
Jedan koristan metod da se to postigne zove se „meka kritika“. Načini na koje to možete sprovesti su sledeći:

Objasnite problem

Možete mirno da započnete razgovor sa nečim poput:
„Znam da niste hteli da...“, čime pokazujete detetu da znate da ima dobre namere, uprkos počinjenoj grešci. Zatim možete dodati „ali“ i objasniti uticaj njihovog ponašanja. Fokusiranje na to kako njihovi postupci utiču na druge podseća ih da nisu loša osoba, ali ih može podstaći da pažljivije razmisle o posledicama svog ponašanja u budućnosti.

Krenite napred

Nikome ne pomaže da razmišlja o prošlosti — deca ne mogu da ponište ono što su uradila, pa ih stalno podsećanje na to može naterati da se osećaju loše. Umesto toga, možete im pomoći da smisle plan kako bi mogli da isprave svoje greške.

Rešavanje problema

Strpljivo vodite dete kroz rešenja njegovih problema. Nudeći različite perspektive, pomažete im da prošire razmišljanje. Ovo je zaista korisno za rešavanje situacija koje se ponavljaju.
Zatim, kada njihova rešenja funkcionišu, možete ih pohvaliti — za njih je osnažujuće da znaju da su uspešno rešili problem.

Izbegavajte korišćenje etiketa

Izgovaranje stvari, poput „Ti si nevaljala“ ili „On je lenj“, može da promeni način na koji dete vidi sebe, a dete koje misli da je loše verovatnije će se i ponašati loše.
Umesto toga, pobrinite se da odvojite njihovo ponašanje od onoga ko su kao osoba. Podsetite ih da mogu biti dobro dete koje je napravilo loš izbor.

Slušajte ih

Važno je da detetu posvetite pažnju i pokažete da vam je stalo. Slušajte ih dok objašnjavaju šta se dogodilo. Ovo takođe može biti dobar način da primetite obrasce — ako se uvek ponašaju kada su ljubomorni, ovo je odlična prilika da razgovarate o osećanjima i mehanizmima suočavanja.

Ne vičite i ne koristite grube reči

Istraživanja pokazuju da vikanje čini da se deca osećaju uplašeno i nesigurno, što može dovesti do agresivnog ponašanja. A vređanje deteta može imati dugoročne posledice, uključujući nisko samopoštovanje, anksioznost i agresiju.
S druge strane, smirenost je umirujuća, tako da se vaše dete oseća voljeno i prihvaćeno, čak i ako se loše ponaša.

Ne disciplinujte ih u javnosti

Pokušajte da sačuvate bilo koju disciplinu za kućno okruženje. Grditi dete u javnosti može da dovede do toga da se oseća sramotno, što može dovesti do toga da zadrži ogorčenost prema roditeljima.

Prepoznajte njihov napredak

Kao roditelj, važno je da deci date do znanja da vam je moguće ugoditi. Možete prepoznati trud koji su uložili, kao i njihov napredak. Poseban poklon je dati do znanja detetu kada prepoznate kako raste ili ko „postaje“, jer im to šalje poruku da ćete, bez obzira koliko zabrlja, i dalje verovati u njih. Pohvala ili mali znak pažnje će motivisati vaše dete, preneo je portal „Magazin Novosti“.
Osveženje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
DRUŠTVO
Zašto se na vrućini osećate umorno?
Jutarnje buđenje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
DRUŠTVO
Navike koje svi praktikujemo, a koje su opasne po zdravlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala