- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije iznelo nove šokantne dokaze o vojno-biološkoj delatnosti SAD

© Sputnik / Rostislav Netisov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nastavljaju politiku uvećavanja vojno-biološkog potencijala, zaobilazeći međunarodne sporazume, saopštio je načelnik Jedinice za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov na brifingu o analizama dokumenata o vojno-biološkoj aktivnosti SAD na ukrajinskoj teritoriji.
„Uporedna analiza aktivnosti SAD tokom Korejskog rata i u današnje vreme na teritoriji Ukrajine svedoči o nepromenljivosti američke politike uvećavanja sopstvenog vojno-biološkog potencijala, uz zaobilaženje međunarodnih sporazuma“, ocenio je Kirilov.
Prema njegovim rečima, analiza otkrivenih materijala svedoči o tome da je američka komanda koristila rezultate istraživanja dobijenih u okviru japanskog vojno-biološkog programa i o izvesnom „kontinuitetu“ rada koji je prethodno obavljao 731. odred pod vođstvom Široa Išija.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
RUSIJA
Rusija potvrdila: Ukrajinske biolaboratorije uključene u sistem Pentagona
„Pred vama je zapisnik sa zatvorenog sastanka CIA, Stejt departmenta i Pentagona od 7. jula 1953. Dokument jasno pokazuje da se Amerikanci u strategiji svoje odbrane od optužbi fokusiraju na tehnike manipulacije javnim mnjenjem i agresivne kontraofanzive. U zapisniku se navodi da zvaničnici ne žele stvarnu istragu hemijskih i bioloških incidenata zbog straha od publiciteta aktivnosti koje sprovodi Osma armija SAD“, rekao je Kirilov.

Biološke aktivnosti Pentagona u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini izveštaj o aktivnostima američke agencije za smanjenje vojnih pretnji (DTRA, radi pod okriljem Pentagona) na teritoriji Ukrajine, naveo je Kirilov.
Izveštaj obuhvata period od 2005-2016. godine i sadrži podatke o proceni efikasnosti zdravstvenog, veterinarskog sistema i sistema biološke bezbednosti koje je pripremila grupa američkih eksperata 2016. godine.
Kirilov je skrenuo pažnju na to da je reč o dokumentu koji je bio baza za dalje planiranje vojno-bioloških aktivnosti Pentagona u Ukrajini.
Aktivnost DTRA ocenjena je u izveštaju pozitivno: organizacija je uspela da izvuče iz Ukrajine nacionalnu kolekaciju mikroorganizama, da organizuje rad s ciljem procene biološke situacije i da realizuje projekte izučavanja posebno opasnih infekcija koje mogu da dovedu do pogoršanja ili promene epidemiološke situacije, navodi Kirilov.
Na osnovu dokumenata SAD, dobijenih tokom specijalne operacije, sledi da u Ukrajini nije bilo sistema zaštite od opasnih patogena, upozorio je Kirilov.
„Bez obzira na više od deset godina saradnje u sferi navodnog smanjenja biološke opasnosti, eksperti navode: 'U zemlji nema zakonodavstva u vezi s kontrolom nad posebno opasnim patogenima, postoje suštinski propusti u biološkoj bezbednosti... Tekuće stanje resursa onemogućava efikasno reagovanje laboratorija na vanredne situacije u sistemu javne zaštite zdravlja“, naveo je Kirilov, citirajući izveštaj DTRA.

Proučavanje virusa ebole u Odesi

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija u Ukrajini otkrila je dokumente o planovima Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine da proučavaju posebno opasne patogene, uključujući virus ebole, na institutu u Odesi.
„U toku specijalne vojne operacije dobijena su dokumenta koja svedoče o planovima kompanije ‘Metabiota’ (SAD) i Ukrajinskog naučno-tehničkog centra o proučavanju virusa ebole u ​​Ukrajini. Pred vama je zahtev za finansiranje od američke strane mera za dijagnostikovanje posebno opasnih patogena u Ukrajini, uključujući virus ebole. Takvi zahtevi su deo američke strategije da se visokorizični rad sa opasnim patogenima prenese u treće zemlje“, istakao je general.
Prema njegovim rečima, planirano je da se istraživanje sprovede u Institutu za borbu protiv kuge „Mečnikov“ u Odesi.
„S obzirom na to da bolest nije endemična i, štaviše, nikada nije zabeležena na teritoriji Ukrajine, postavlja se prirodno pitanje o potrebi za ovakvim istraživanjima i pravim ciljevima njihovog sprovođenja“, naveo je Kirilov.
General je predstavio izveštaj Konzorcijuma za virusnu hemoragijsku groznicu međunarodne grupe stručnjaka uključenih u borbu protiv ebole u ​​Sijera Leoneu 2015. godine.
Kako se navodi u dokumentu, zaposleni u „Metabioti“ nisu poštovali pravila rada sa pacijentima i prikrivali su činjenice o umešanosti zaposlenih u Pentagonu koji su koristili ovu kompaniju kao paravan. Glavni cilj ove aktivnosti bilo je izolovanje visoko virulentnih varijanti virusa od obolelih i mrtvih, kao i izvoz sojeva u SAD, istakao je general.
Shvatajući očiglednu nedoslednost aktivnosti „Metabiote“ sa ciljevima borbe protiv širenja bolesti, koordinator Svetske zdravstvene organizacije za ebolu Filip Barbosa preporučio je da se opozove osoblje kompanije, uz napomenu da je izuzetno zabrinut zbog potencijalnih rizika takve saradnje za reputaciju SZO.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Bajden koordinirao rad vojno-biološkog programa u Ukrajini, Soroš bio glavni sponzor
Kirilov je naglasio da povećano interesovanje američkog vojnog izvođača za virus ebole nije slučajno: bolest je jedna od najpatogenijih za ljude. Tokom epidemije, koja je počela 2014. godine, obolelo je 28 hiljada ljudi, umrlo ih je više od 11 hiljada, a stopa mortaliteta bila je oko 40 odsto.

Cilj firme Bajdenovog sina – infekcije koje štete ekonomiji zemlje

Glavni pravac projekata medicinskih kompanija „Black & Veatch“ i „Metabiota“, koje finansira sin američkog predsednika Hanter Bajden, bile su karantinske infekcije koje bi mogle da nanesu štetu poljoprivredi pojedinih zemalja, objasnio je Kirilov.
„Obratite pažnju na izveštaj koji su za američku vojsku pripremili ‘Blek end vič’ i ‘Metabiota’. U skladu sa dokumentom, paralelno sa projektima UP u Ukrajini su realizovani ‘Veterinarski projekti’ sa šifrom TAP. Njihov glavni fokus su ekonomski značajne karantinske infekcije, sposobne da nanesu štetu poljoprivredi pojedinih država i čitavih regiona, kao što su šap, afrička i klasična svinjska kuga, visokopatogeni ptičji grip i Njukaslska bolest“, rekao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, američke vojne biologe posebno je interesovala afrička svinjska kuga – ovom patogenu su posvećena dva projekta.
„Projekat TAP-3 ima za cilj proučavanje širenja patogena AKS preko divljih životinja, u okviru kojeg su proučavani migracioni putevi divljih svinja u Ukrajini. U okviru projekta TAP-6 ovaj proces je proširen na zemlje istočne Evrope“, dodao je general.
On je objasnio da su proučavanje populacije nosilaca opasnih zoonotskih infekcija sprovodili zaposleni u Institutu za nove patogene Univerziteta Floride u Volinskoj, Rovnjenskoj, Žitomirskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, kao i na pograničnim teritorijama sa Belorusijom i Rusijom.
„Obratite pažnju na pogoršanje situacije sa afričkom svinjskom kugom u zemljama istočnoevropskog regiona. Prema podacima Međunarodnog epizootskog biroa, od 2014. godine zabeležena su izbijanja bolesti u Letoniji (4021 slučaj), Estoniji (3814 slučajeva), Litvaniji (4201 slučaj). U Poljskoj je otkriveno više od 13 hiljada slučajeva kuge, gubici poljoprivredne industrije od ove bolesti premašili su 2,4 milijarde evra“, naglasio je Kirilov.

Firma „Metabiota“ samo pokriće za političku delatnost američke elite

Kirilov je istakao da ruska vojska ima dokaze da je kompanija „Metabiota“ bila pokriće za rešavanje američkih političkih zadataka i da je Amerikanci koriste za ostvarivanje finansijskih poslova u raznim zemljama.
General je podsetio na to da je Ministarstvo odbrane Rusije u više navrata upozoravalo na ulogu predstavnika Demokratske partije SAD u finansiranju vojno-biološke delatnosti na teritoriji Ukrajine i posredničkih organizacija koje su korišćene za te ciljeve.
„Voleo bih da se detaljnije osvrnemo na jednog od ključnih izvođača Pentagona, koji dobija novac iz investicionog fonda Hantera Bajdena – kompaniju 'Metabiota'. Imamo materijale koji svedoče o tome da je ova kompanija bila samo pokriće za rešavanje zadataka koji su sumnjivi sa stanovišta međunarodnog prava i da je politička elita SAD koristi za ostvarivanje netransparentne finansijske delatnosti u raznim regionima sveta“, rekao je Kirilov.
On je naveo primer kada je „Metabiota“ učestvovala u likvidaciji posledica epidemije ebole u Zapadnoj Africi.
„Delatnost saradnika kompanije je navela Svetsku zdravstvenu organizaciju da postavi pitanja o tome da li poštuju zahteve biološke bezbednosti“, naglasio je Kirilov.

Američki planovi o napadima na sovjetske useve

Prema njegovim rečima, SAD su tokom Korejskog rata planirale da koriste biološku avio-municiju u napadima na useve u Sovjetskom Savezu.
Kirilov je naveo da je u martu Institut za strateška istraživnja Armije SAD objavio izveštaj o američkom programu hemijskog i biološkog oružja u periodu rata u Koreji. Iz tog izveštaja sledi da je tokom pripreme za korejsku kampanju američka avijacija tražila dodatna sredstva za kupovinu velike količine hemijske i biološke avijacione municije i da je za njihovo ispitivanje dobila poligon u Kanadi.
„Amerikanci su prioritetnim biološkim agensima tada smatrali izazivače bruceloze i ekonomski značajnih infekcija, kao što je pšenična rđa. Strateška komanda američke avijacije je planirala da dve i po hiljade jedinica takve municije primeni u, citiram: 'napadima na sovjetske useve'“, naveo je Kirilov.

Čime se bavila Nemačka u Ukrajini

Kirilov je rekao da je nemački Bundesver u Ukrajini posebnu pažnju poklanjao smrtonosnim slučajevima krimsko-kongoanske groznice s ciljem izdvajanja maksimalno patogenih sojeva kod preminulih.
Prema rečima Kirilova, Ukrajina i druge države sa postsovjetskog prostora postale su poligon za ispitivanje biološkog oružja ne samo za SAD, nego i za njihove saveznike u NATO, pre svega Nemačku.
Čitav niz projekata je realizovan u interesu medicinsko-sanitarne službe Oružanih snaga Nemačke, dodao je on.
„Zainteresovanost Bundesvera za krimsko-kongoansku groznicu povezana je sa tim što stepen smrtnosti može da bude i 30 odsto, a epidemije zahtevaju dugo lečenje, profilaksu i specijalnu obradu“, rekao je general.
Prema njegovim rečima, nemački vojni biolozi su u Ukrajini sprovodili sveobuhvatan skrining podložnosti lokalnog stanovništva krimsko-kongoanskoj groznici uz uzimanje u obzir demografskih, epidemioloških i kliničkih podataka.
Takav pristup omogućava izdvajanje novih regionalnih genotipa virusa i odabir sojeva koji izazivaju prikrivene kliničke oblike.
Izučavanje prirodnih žarišta ove vrste groznice izvodilo se pod izgovorom unapređenja ukrajinskog sistema epidemiološkog nadzora.
Sjedinjene Američke Države su na vojno-biološku aktivnost u interesima Pentagona u Ukrajini od 2005. godine potrošile preko 250 miliona dolara, dodao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, u izveštaju se obrazlaže svrsishodnost nastavka aktivnosti u interesima Pentagona.
On je istakao da se u prilogu navode dvosmisleni komentari koji se odnose na sponzore i izvršioce programa smanjenja biološke pretnje u Ukrjaini, koji nemaju nikakve veze sa problemima biološke bezbednosti. Konkretno, Soroševa fondacija pominje se uz naznaku da je „dao doprinos razvoju otvorenog i demokratskog društva“.
„Još jednom se potvrđuje da je zvanično delovanje Pentagona u Ukrajini samo paravan za obavljanje nezakonitih vojno-bioloških istraživanja“, precizirao je Kirilov.

O istraživanju krpelja

Kirilov je istakao da se prikupljanje krpelja od strane američkih stručnjaka na jugoistoku Ukrajine poklopilo sa porastom njihovog broja u pograničnim oblastima Rusije i uvećanjem incidencije od Lajmske borelioze u samoj Ukrajini.
„Poseban projekat o istraživanju iksodidnih krpelja, koji su prenosioci čitavog niza izuzetno opasnih infekcija (tularemija, groznica Zapadnog Nila, Kongo-krimska groznica) sproveli su stručnjaci sa univerziteta u Teksasu. Prikupljanje krpelja vršeno je, pre svega, u jugoistočnim oblastima Ukrajine, gde postoje prirodna žarišta infekcija, koje su karakteristične za teritorije Ruske Federacije“, objasnio je načelnik.
Prema njegovim rečima, analiza antitela kod ukrajinskih vojnih zarobljenika može da bude pokazatelj da su učestvovali u biološkom programu SAD.

Ukrajinski vojnici učestvovali u biološkim eksperimentima SAD

On je na brifingu izneo podatke o zdravstvenom stanju ukrajinskih vojnika koji su se predali tokom specijalne operacije. Tom prilikom, predstavljene su informacije o prisustvu antitela na patogene zaraznih bolesti bez navođenja ličnih podataka.
„Rezultati su sledeći: 33 odsto ispitanih vojnika preležali su ili boluju od hepatitisa ‘A’, preko 4 odsto od groznice sa bubrežnim sindromom, 20 odsto groznica Zapadnog Nila. Navedene brojke su znatno veće od proseka. Uzimajući u obzir da je Pentagon aktivno proučavao podatke o bolestima u okviru ukrajinskih projekata, postoje osnove za tvrdnju da su vojnici Oružanih snaga Ukrajine angažovani kao dobrovoljci za eksperimente, za procenu tolerancije na opasne infektivne bolesti“, rekao je on.
Kirilov je takođe dodao da je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, prilikom bolničkog lečenja ukrajinskih vojnika, evidentirano odsustvo terapeutskog efekta pri primeni antibakterijskih lekova. U njihovoj krvi otkrivene su visoke koncentracije antibiotika, uključujući sulfonamide i fluorohinoloni.
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Isplivali novi šokantni podaci: Čime su se sve bavile američke biolaboratorije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala