- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija potvrdila: Ukrajinske biolaboratorije uključene u sistem Pentagona

© AFP 2023 / Paul J. RichardsČlan jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo da su ukrajinske laboratorije uključene u sistem Pentagona za globalnu kontrolu širenja infektivnih bolesti, izjavio je načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je pojasnio da je baza ove mreže bio naučno-istraživački institut Kopnene vojske „Volter Rid“ u američkoj državi Merilend. Pentagon je ovu mrežu počeo da formira 1997. godine. Nju čine laboratorije kopnenih i pomorskih snaga, kao i vojnih baza koje se nalaze u različitim regionima sveta, dodao je Kirilov.
On je naveo i da je laboratorija u gradu Merefe u Harkovskoj oblasti Ukrajine počela da se koristi tako što su zaobišli propise i zahteve za biološku bezbednost.
„Amerikanci su tražili da se poveća nivo biološke zaštite u laboratoriji u gradu Merefe. Organizacija ‘Harkovprojekt’ je odbila da odobri projekat zbog neispunjavanja uslova za rad. Međutim, regionalna uprava je donela odluku da nastavi sa rekonstrukcijom. Objekat je pušten u rad ali van propisa i bez ispunjenja biološke sigurnosti. Pentagon je ukupno potrošio na modernizaciju oko 15 miliona dolara, ali gde je taj novac realno otišao, nije poznato“, rekao je Kirilov.

Americi se potčinjavaju biološke laboratorije u mnogim zemljama

Pentagon se pretvara da dobronamerno pomaže raznim zemljama u borbi protiv zaraznih bolesti, a zatim preuzima njihove nacionalne projekte i laboratorije i uključuje ih u svoj globalni sistem, pojasnio je Kirilov.
Širenje takve mreže se ostvaruje po tipskom scenariju. Amerikanci u prvoj fazi pokazuju zabrinutost zbog epidemiološke situacije u regionu. Dalje se trude da zainteresuju zvaničnike, pre svega iz Ministarstva zdravlja, a onda se potpisuju međuvladini sporazumi, rekao je on.
Dodao je da Rusija ima informacije o deset vojno-bioloških projekata koje je Pentagon organizovao u Ukrajini, a u kojim je planiran rad sa patogenima posebno opasnih infekcija.
On je pojasnio i da postoji veliki broj dokaza da su u ukrajinskim biolaboratorijama vršena istraživanja sa opasnim patogenima koje je vodio Pentagon, ali osoblje nije imalo dovoljan nivo zaštite.
Kirilov je dodao i da je američka kompanija „Black & Veatch“ povećala cifru koja je neophodna za modernizaciju tri biološke laboratorije u Ukrajini za više od 500 hiljada evra i da su ta sredstva ukrajinski i američki činovnici uzeli za sebe. Oni su novac prebacivali na račune fiktivnih kompanija „Golden Ukrajina“, „BK Profbudinvest“ i „Staljičnoe torgovoje agenstvo“, zaključio je načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije.
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Moskva: Mreža američkih biolaboratorija ima više od 400 objekata u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala