- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šampione, smeš li protiv Rusa?

© GIUSEPPE CACACEJan Nepomnjašći
Jan Nepomnjašći - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Rus Jan Nepomnjašći osvojio je Turnir kandidata u šahu što znači da će se protiv šampiona Magnusa Karlsena boriti za titulu prvaka sveta. Međutim, sada se čeka odgovor Norvežanina koji je ranije rekao da će titulu braniti samo u slučaju da turnir osvoji Alireza Firuža. Karlsen sada ima dve sedmice da kaže konačnu odluku.
Karlsen je prošle godine igrao protiv Nepa u Dubaiju, odbranio je dominantno titulu i istakao da je izgubio entuzijazam za mečeve klasičnog šaha koji dugo traju i mogu da budu iscrpljujući.
Generalni direktor FIDE, Svetske šahovske federacije, Emil Sutkovski, objavio je da vladajući šampion Magnus Karlsen sada ima oročen datum do kada mora da oglasi konačnu odluku.
Ne postoji zvanični datum, ali rekao bih da je to 20. jul, svetski dan šaha. Do tada će biti vreme da Karlsen donese odluku“, rekao je Sutkovski.
Karlsen je ranije, pre nego što je Turnir kandidata bio i blizu početka, istakao da bi mu samo odbrana titule protiv Firuže bila prava prepreka.
Istini za volju, Norvežanin je u proteklom meču za titulu prvaka sveta dominantno savladao Nepomnjašćija, ali deluje da je sada Rus u sjajnoj formi i da bi bilo šteta ako mu Karlsen ne pruži šansu za revanš.

Ako ne bude Karlsen, biće Ding

Sve do poslednjeg meča na Turniru kandidata nije se znalo ko će završiti kao drugoplasirani, a na kraju se ispostavilo da je to Ding Liren koji je nadigrao Hikaru Nakamuru i skočio na drugo mesto.
Ding je na turniru osvojio osam poena, Hikarui Radžabov su završili kao treći sa 7,5, a Nepo je ubedljivo završio kao prvi sa 9,5.
Ukoliko Magnus Karlsen ne bude želeo da igra, to znači da će Nepo igrati za titulu prvaka sveta protiv Dinga.

Nepo postavio rekord

Zaista se ne pamti da je neko tako ubedljivo osvojio Turnir kandidata kao što je to uradio Nepo u Madridu, što svakako pokazuje da je više nego kadar da se „potuče“ za zvanje najboljeg na svetu.
Od kako se igra Turnir kandidata sa osam učesnika, niko pre Nepa nije osvojio čak 9,5 bodova iz 14 rundi. To je apsolutni rekord! I samo pokazuje koliko je Nepo u dobroj formi.
Ako Karlsen bude pristao, neće igrati samo protiv šampiona Turnira kandidata, već i protiv novog rekordera.
Jan Nepomnijašći - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
SPORT
Rus će se boriti za titulu prvaka sveta – da li će šampion izaći na crtu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala