- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rus će se boriti za titulu prvaka sveta – da li će šampion izaći na crtu?

© GIUSEPPE CACACEJan Nepomnijašći
Jan Nepomnijašći - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Rus Jan Nepomnjašći osvojio je Turnir kandidata u šahu! Nepo je rundu pre kraja obezbedio trijumf i šansu da se bori za titulu prvaka sveta. Samo je pitanje protiv koga će igrati. Trebalo bi protiv branećeg šampiona Magnusa Karlsena, ali... To nije baš tako sigurno.
Iako je Nepomnjašći osvojio turnir, pitanje je da li će mu Karlsen izaći na crtu.
Magnus ima priliku da uđe u istoriju, u šahu je prilično važno koliko ste neprekidno branili tron. Karlsen je šampion sveta od 2013. godine kada je skinuo sa trona čuvenog Višija Ananda, a beži mu Gari Kasparov koji je sedeo na tronu 15 godina (od 1985. do 2000. godine).
Uprkos svemu, kod Karlsena se osetilo zasićenje „klasičnim šahom“, igrom u dugačkom formatu. Mečevi za titulu prvaka sveta su jako dugački, naporni i iscrpljujući, može da se igra i po sedam, osam sati dnevno, što iziskuje ne samo mentalnu, već i fizičku pripremu.

Postoje ljudi koji žele da me vide kako igram sledeći meč u borbi za titulu svetskog prvaka, ali mislim da je šansa da će biti razočarani prilično velika. Želim da naglasim da ja nikako ne odustajem od šaha, hoću da nastavim da ga igram, on mi pruža mnogo radosti. Međutim, dok sam u Dubaiju igrao, već sam počeo da razmišljam o turnirima u brzopoteznom šahu za Božićne praznike. Mečevi za titulu šampiona sveta mi nisu bili naročito prijatni. Video sam šta je Alireza Firuža uradio na turniru Grend Svis u Rigi. Prilično je realno da ću naredni put igrati protiv njega. To bi moglo da bude nešto što bi me propisno motivisalo. U suprotnom, možda je ovo moj poslednji šampionat sveta. Negativne strane su trenutno jače od pozitivnih", rekao je jednom prilikom Magnus posle odbrane titule najboljeg na svetu.

Na kraju, jasno je da osvajač Turnira kandidata nije i neće biti Firuža.
Zato, da li će Karlsen igrati protiv Nepa?
Sada kada je jasno da će Rus igrati protiv Magnusa, Norvežanin mora da odluči. U isto vreme, FIDE organizacija stupa u pregovore sa Norvežaninom, bitno je da li će uslovi odgovarati po mnogima najboljem igraču svih vremena.
Ukoliko Magnus bude odlučio da ne igra protiv Nepomnjašćija, to će biti veliki izuzetak u istoriji šaha. Borba za titulu šampiona u šahu je događaj koji svi šahisti sanjaju, a Magnus bi sve mogao da pusti niz vodu tek tako.

Šta kaže Nepomnjašći?

Jan je uspeo da osvoji Turnir kandidata, pa će tako za titulu najboljeg na svetu igrati ili protiv Karlsena ili protiv drugoplasiranog sa Turnira kandidata.
„Ne interesuje me protiv koga ću igrati za titulu prvaka sveta. Ali, naravno, biće jako teško ako to bude Magnus ponovo“, rekao je Nepo.
Trenutno šansu da budu drugoplasirani na Turniru kandidata imaju Amerikanac Hikaru Nakamura i Kinez Ding Liren, a Hikaru je bliži osvajanju druge pozicije.

Treća opcija?

Ruski mediji ističu da u celoj priči postoji i treća opcija. Niti da Nepo igra protiv Magnusa, niti da igra protiv Nakamure/Dinga, već da uopšte ne igra?!
Dodaju da zbog političke situacije može da se desi da Nepu oduzmu šansu da se bori za titulu prvaka sveta, što bi bio sportski skandal.
Videćemo koja će opcija na kraju biti aktivirana.
Jan Nepomnijašći - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
SPORT
Sjajni Rus kvari planove eliti, a posebno svetskom šampionu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala