- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sjajni Rus kvari planove eliti, a posebno svetskom šampionu!

© GIUSEPPE CACACEJan Nepomnijašći
Jan Nepomnijašći - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Turnir kandidata u šahu održava se ove godine u Madridu, a u prva četiri kola najbolje se pokazao Rus Jan Nepomnjašći. Iako nije svrstavan među glavne favorite, iako je prošle godine igrao za titulu prvaka sveta, Jan je tukao i Dinga Lirena i Alirezu Firužu i tako već sada kvari planove Magnusu Karlsenu.
Naime, Magnus kao vladajući šampion sveta od 2013. godine već je izjavio da će imati motivaciju da brani titulu samo ako mu protivnik bude spomenuti vunderkind svetskog šaha Alireza Firuža.
Podsećanja radi, osvajač turnira kandidata, na kom učestvuju osmorica šahista, izboriće pravo da se protiv aktuelnog šampiona Karlsenabori za titulu prvaka sveta.
Možda i bude slučaj da to na kraju bude Firuža koga Norvežanin priželjkuje, ima još mnogo da se igra u Madridu, 14 rundi ukupno, ali je jasno da je posle četiri odigrana kola popularni Nepo krenuo najbolje, iako mu se pred turnir davala uloga favorita sa treće, četvrte, čak i pete pozicije.
To sve kao da je motivisali sjajnog Nepa koji je u prvom kolu uspeo da tuče možda i prvog favorita, Kineza Dinga Lirena i to sa crnim figurama! Probao je Liren sa „Engleskim otvaranjem“, ali Rus ga je oduvao i pokazao da je došao više nego spreman na turnir.
Potom se Jan sastao sa možda i najiskusnijim takmičarem na turniru, Fabijanom Karuanom, ali je meč završen nerešenim ishodom. Isto važi i za sudar Nepa i Timura Radžabova u trećem kolu, dok je u četvrtom Rus pokazao u kakvoj je formi došao u glavni grad Španije.
Naišao je Nepo na Firužu, na tabli je bilo otvaranje „Najdorf“ u „Sicilijanskoj odbrani“, svakako jedno od najoštrijih i najkompleksnijih u današnje doba. I može se reći da je Rus bio dominantan!
Na pravi način je napravio problem Firuži, otkrio mu je figuru kralja posle rokade i to na pravi način eksploatisao do kraja meča.
Iako je još rano, može se reći da je Nepo došao više nego motivisan da pokaže da je loša igra u meču sa Karlsenom u Dubaiju bio samo loš period, te da nije realna slika njegovog šahovskog znanja.
Već je igrao protiv najvećih rivala za pobedu na Turniru kandidata, a danas ga očekuje i susret sa Hikaruom Nakamurom u kom će Rus imati crne figure. Veliki je to izazov za Nepa.
Ukoliko Rus osvoji turnir, na kom još učestvuju Timur Radžabov, Jan-Kšištof Duda, Alireza Firuža, Fabijano Karuana, Hikaru Nakamura i Ding Liren, kvalifikovaće se za novi obračun sa Magnusom Karlsenom, Norvežaninom koga mnogi smatraju najboljem šahistom u istoriji!
Samo je pitanje, da li bi Karlsen u tom slučaju izašao na megdan, jer je već rekao da će samo Firuži izaći na crtu, jer mu samo on „predstavlja izazov“.
Kako bilo, u slučaju da Karlsen odbije da brani titulu, onda će dvojica najbolje plasiranih na Turniru kandidata igrati u meču za titulu najboljeg na planeti.
Mnogi bi voleli da vide novi obračun Karlsenai Nepa jer je u prošlom susretu Magnus bio dominantan, a Nepo sada pokazuje da se vratio jači nego ikada. Kakav bi to revanš bio!

Kakve su šanse da Nepo osvoji Turnir kandidata?

Trenutno je Nepo na pol-poziciji. Osvojio je tri boda od moguća četiri, a prate ga Fabijano Karuana sa dva i po boda, te Duda, Raport i Nakamura sa po dva boda iz četiri partije. Može se reći da su favoriti Ding i Firuža (igra pod zastavom Francuske, inače rodom iz Irana), potpuno podbacili sa po jednim i po osvojenim bodom.
Nepo je u Dubaiju delovao slomljeno, međutim zato sada deluje veoma snažno.
Ali, ima još mnogo da se igra, preokreti su mogući.

Zašto Karlsen okleva da brani titulu prvaka sveta?

Magnus ima priliku da uđe u istoriju, u šahu je prilično važno koliko ste neprekidno branili tron. Karlsen je šampion sveta od 2013. godine kada je skinuo sa trona čuvenog Višija Ananda, a beži mu Gari Kasparov koji je sedeo na tronu 15 godina (od 1985. do 2000. godine).
Uprkos svemu, kod Karlsena se osetilo zasićenje „klasičnim šahom“, igrom u dugačkom formatu. Mečevi za titulu prvaka sveta su jako dugački, naporni i iscrpljujući, može da se igra i po sedam, osam sati dnevno, što iziskuje ne samo mentalnu, već i fizičku pripremu.
Sve to je uticalo da Magnus malo izgubi motivaciju.
Postoje ljudi koji žele da me vide kako igram sledeći meč u borbi za titulu svetskog prvaka, ali mislim da je šansa da će biti razočarani prilično velika. Želim da naglasim da ja nikako ne odustajem od šaha, hoću da nastavim da ga igram, on mi pruža mnogo radosti. Međutim, dok sam u Dubaiju igrao, već sam počeo da razmišljam o turnirima u brzopoteznom šahu za Božićne praznike. Mečevi za titulu šampiona sveta mi nisu bili naročito prijatni. Video sam šta je Alireza uradio na turniru Grend Svis u Rigi. Prilično je realno da ću narendi put igrati protiv njega. To bi moglo da bude nešto što bi me propsino motivisalo. U suprotnom, možda je ovo moj poslednji šampionat sveta. Negativne strane su trenutno jače od pozitivnih", rekao je jednom prilikom Magnus posle odbrane titule najboljeg na svetu.
Neki su ovakvu izjavu prokomentarisali u svetlu toga da je Norvežanin stavio dodatni teret Firuži na leđa, neki misle da želi da izvuče veći novac za nagrade, a neki mu veruju da se upravo ovako i oseća.
S obzirom na to da se radi o šampionu sveta i čoveku koji ima izrazito jak kompetitivni stav, moguće je da će promeniti mišljenje i izaći na crtu bilo kom pobedniku ovogodišnjeg Turnira kandidata.
Posebno ako to bude Nepo. Sportski je pružiti šansu za revanš.

Gde je miš?!

Prva četiri kola turnira u Madridu obeležila je nesvakidašnja scena u kojoj je učestvovao neverovatni Hikaru Nakamura.
Naime, Amerikanac je poznat po tome što je vodeći Jutjuber u svetu šaha godinama unazad, neverovatno je dobar u blic i rapid partijama, a gotovo sve vreme igra ovu igru u onlajn svetu, tako da je jednom prilikom u Madridu tokom meča posegnuo rukom da dohvati kompjuterski miš?!
Čak je i kažiprstom počeo da „klikće“. Naravno, ubrzo je shvatio da igra uživo, te da će morati figuru da pomeri rukom, a ne mišem.
Tek nas čekaju uzbuđenja na Turniru kandidata! Uživanje za šahovske sladokusce.
Britni Grajner - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
SPORT
Peskov o uhapšenoj Amerikanki: „Nije ni zarobljenik, niti talac – prekršila je zakon“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala