- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japan proširio antiruske sankcije, traži objašnjenje za „Sahalin 2“

Japanska zastava izlazećeg sunca - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Japan je usvojio novi paket antiruskih sankcija, koje predviđaju i zabranu uvoza ruskog zlata. Na spisku se našlo 90 kompanija, kao i 57 fizičkih lica. Kompletan spisak ograničenja objavljen je na sajtu Ministarstva finansija zemlje.
U komentarima koji se odnose na član o zlatu navodi se da će detalji te odluke, kao i rokovi stupanja na snagu zabrane „biti određeni naknadno“.
Japanskim kompanijama je takođe zabranjeno pružanje revizorskih, knjigovodstvenih i konsalting usluga ruskim kompanijama. Kako se dodaje, zabrana stupa na snagu od 5. septembra.

Na sankcionom spisku 90 kompanija

Novi sankcioni spisak uključuje 57 fizičkih lica iz Rusije, među njima vicepremijera Dmitrija Grigorenka, rođake većinskog vlasnika „Severstalja“ Alekseja Mordašova, violončelistu Sergeja Roldugina i njegovu suprugu, kao i šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Vladimira Saljda i njegovog zamenika Kirila Stremousova.
Od kompanija, na spisku su se našle AD „Koncern VKO“ „Almaz-Antej“, Fond za stratešku kulturu, kao i brojni informativni portali, uključujući „Saut Front“ i „Inforos“.
Pod sankcijama se našao i Ruski federalni nuklearni centar – Sveruski naučno-istraživački institut eksperimentalne fizike i drugi.
Sankcije predviđaju zamrzavanje aktiva u Japanu, kao i zabranu obavljanja finansijskih operacija sa navedenim licima i organizacijama.
Na spisku je ukupno 65 ruskih i 25 beloruskih kompanija.
Stop listom obuhvaćene su i unutrašnje snage Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije, Državni vojno-industrijski komitet i Komitet državne bezbednosti republike.
Početkom juna, zbog događaja u Ukrajini, Japan je proširio spisak antiruskih ograničenja, uključivši u njih „Rosseljhozbank“ i „Moskovsku kreditnu banku“.
Japanske vlasti uvele su restrikcije protiv 398 fizičkih lica i 28 organizacija iz Rusije.

Japan traži objašnjenje za „Sahalin 2“

Istovremeno, šef japanske diplomatije Jošimasa Hajaši izjavio je da je vlada u Tokiju zatražila od Rusije preko diplomatskih kanala objašnjenje povodom ukaza ruskog lidera Vladimira Putina o projektu „Sahalin 2“.

„Što se tiče projekta ‘Sahalin 2’, on je važan za obezbeđenje stabilnih isporuka energenata za našu zemlju. Ukaz ruskog lidera ne znači da će isporuke energenata sa Sahalina biti odmah prekinute. Ipak, trenutno je u toku detaljna analiza informacija o tome kako će u okviru tog ukaza biti poštovana prava japanskih kompanija, kao i kakav će uticaj to imati na isporuke TNG Japanu“, rekao je ministar.

Zbog toga je, kako je naveo, Tokio zatražio od Moskve pojašnjenje o rokovima i drugim detaljima.
Ranije je Radio Sputnjik objavio da Japan namerava da zahteva ispunjenje sporazuma u okviru projekta „Sahalin 2“.

„Sahalin 2“

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o specijalnim ekonomskim merama u sektoru goriva i energetike u vezi sa neprijateljskim postupcima stranih država. U ukazu je propisana promena operatora velikog naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“. Na novo pravno lice će preći prava i obaveze dosadašnjeg operatora, kompanije „Sahalin enerdži“.
Imovina „Sahalin enerdžija“ biće preneta u vlasništvo Rusije, odnosno biće predata na korišćenje novom operatoru.
U „Sahalin enerdžiju“ ruskom „Gaspromu“ pripada 50 +1 odsto akcija, englesko-holandskoj kompaniji „Šel“ 27,5 a dvema japanskim kompanijama „Micui“ i „Micubiši“ 12,5 , odnosno 10 odsto. „Gasprom“ zadržava svoj udeo, dok su ostali akcioneri dužni da u roku od mesec dana obaveste vladu Rusije o saglasnosti da prihvate udeo kod novog operatora proporcionalan postojećem. Svi zaposleni u „Sahalin enerdžiju“ biće prebačeni u novu kompaniju.
Englesko-holandska kompanija „Šel“ je 28. februara saopštila da izlazi iz projekta „Sahalin-2“, dok je 2. marta američka kompanija „Ekson mobil“ saopštila da napušta projekat „Sahalin-1“. Japan je tada saopštio da ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom.
U okviru projekta „Sahalin-2“ gas se crpi sa tri platforme na moru a kapacitet je 9,6 miliona tona godišnje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ispred tankera-ledolomca Sahalin tokom posete brodogradilištu Zvezda na ruskom Dalekom istoku. - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
RUSIJA
Tri scenarija za Japan: Putinov ukaz stavio Tokio pred tešku dilemu
Tanker sa ruskim gasom - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
RUSIJA
Reakcija Japana na Putinov ukaz o projektu „Sahalin 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala