- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tri scenarija za Japan: Putinov ukaz stavio Tokio pred tešku dilemu

© Sputnik / Alexei DruzhininPredsednik Rusije Vladimir Putin ispred tankera-ledolomca "Sahalin" tokom posete brodogradilištu "Zvezda" na ruskom Dalekom istoku.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ispred tankera-ledolomca Sahalin tokom posete brodogradilištu Zvezda na ruskom Dalekom istoku. - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina o naftno-gasnom projektu „Sahalin 2“ staviće Japan pred tešku dilemu, piše japanski list „Nikkei“. Kako se navodi, Japan čekaju tri moguća scenarija razvoja situacije.
Prema mišljenju autora članka, Tokio će morati da bira između sopstvene bezbednosti i jedinstva G7. Situaciju najviše otežava činjenica da udeo u „Sahalin 2“ imaju japanske kompanije „Micui“ i „Micubiši“. Istovremeno, oko deset odsto uvoza tečnog prirodnog gasa otpada upravo na ovaj projekat.

Prvi scenario

Prema prvom: „Micui“ i „Micubiši“ ispuniće uslove Moskve i dobiti udeo u novom operatoru „Sahalin 2“.
Međutim, kako se dodaje, ove kompanije neće imati garancije da će biti očuvana vlasnička struktura i proporcionalni udeo u projektu.

Drugi scenario

Prema drugom: moguće je odustajanje od prelaska na novog operatora i Tokio bi zadržao dugoročne sporazume o kupovini tečnog gasa. Konkretno, novinar je podsetio da je 2009. godine, japanski uvoznik energenata „JERA“ zaključio 20. godišnji ugovor o isporuci više od milion i po tona goriva godišnje za projekat „Sahalin 2“.
To obično ne bi bio problem. Ovakvi ugovori uobičajeno važe i kad se promeni vlasnik. Ali, Rusija je uvrstila Japan u spisak neprijateljskih zemalja, tako da neizvesnost ostaje, ističe se u članku.

Treći scenario

Prema navodima, što se tiče trećeg scenarija, on se smatra najgorim, jer će u tom slučaju „Micui“ i „Micubiši“odustati od učešća u novom operatoru, a ugovori o uvozu tečnog gasa biće raskinuti. Za Tokio bi to bio ozbiljan udarac na energetsku bezbednost, jer bi morao da kupuje skuplji gas na spot tržištu.
U članku se zaključuje da se Japan, na kraju, nalazi pred dilemom: ako zemlja pokuša da zaštiti svoje interese u „Sahalinu 2“, to će izazvati nesuglasice na „jedinstvenom frontu“ zemalja „Velike sedmorke“. A, ako odluči da napusti projekat, čekaju ga ozbiljni problemi u isporukama tečnog prirodnog gasa.

„Sahalin 2“

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o specijalnim ekonomskim merama u sektoru goriva i energetike u vezi sa neprijateljskim postupcima stranih država. U ukazu je propisana promena operatora velikog naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“. Na novo pravno lice će preći prava i obaveze dosadašnjeg operatora, kompanije „Sahalin enerdži“.
Imovina „Sahalin enerdžija“ biće preneta u vlasništvo Rusije, odnosno biće predata na korišćenje novom operatoru.
U „Sahalin enerdžiju“ ruskom „Gaspromu“ pripada 50 +1 odsto akcija, englesko-holandskoj kompaniji „Šel“ 27,5 a dvema japanskim kompanijama „Micui“ i „Micubiši“ 12,5 , odnosno 10 odsto. „Gasprom“ zadržava svoj udeo, dok su ostali akcioneri dužni da u roku od mesec dana obaveste vladu Rusije o saglasnosti da prihvate udeo kod novog operatora proporcionalan postojećem. Svi zaposleni u „Sahalin enerdžiju“ biće prebačeni u novu kompaniju.
Englesko-holandska kompanija „Šel“ je 28. februara saopštila da izlazi iz projekta „Sahalin-2“, dok je 2. marta američka kompanija „Ekson mobil“ saopštila da napušta projekat „Sahalin-1“. Japan je tada saopštio da ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom.
U okviru projekta „Sahalin-2“ gas se crpi sa tri platforme na moru a kapacitet je 9,6 miliona tona godišnje.
Tanker sa ruskim gasom - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
RUSIJA
Reakcija Japana na Putinov ukaz o projektu „Sahalin 2“
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
SVET
Japan ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala