- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japan ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom

© AFP 2023 / Barbara LabordeNaftna platforma
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Japan smatra svoje učešće u naftno-gasnim projektima „Sahalin-1“ i „Sahalin -2“ izuzetno važnim sa aspekta osiguravanja energetske bezbednosti zemlje i nema nameru da izlazi iz njih, navodi se u godišnjem izveštaju „Bela knjiga o energetici“ objavljenom na sajtu japanskog resornog ministarstva.

„Japan, koji ima ranjivu strukturu isporuku energenata, uvozi iz Rusije 3,6 odsto nafte i 8,8 odsto tečnog prirodnog gasa i projekti ‘Sahalin-1’ i ‘Sahalin-2’ koji pokrivaju te isporuke važni su za Japan kao ključni izvor isporuka. Osim toga, što se tiče transporta energenata, Sahalin je bliže Japanu u poređenju sa drugim zemljama i regionima, konkretno zemljama Bliskog istoka“, konstatuje se u izveštaju.

Navodi i da je englesko-holandska kompanija „Šel“28. februara saopštila da izlazi iz projekta „Sahalin-2“, dok je 2. marta američka kompanija „Ekson mobil“ saopštila da napušta projekat „Sahalin-1“.
Autori izveštaja ističu da bi izlazak Tokija iz ovih projekata može da naškodi energetskoj bezbednosti zemlje, a pored toga Japan strahuje da kada bi svoj udeo predao Rusiji onda bi Moskva mogla da ostvari dodatnu korist od prodaje energenata po višim cenama što će umanjiti efikasnost sankcija. Učešće trećih zemalja takođe bi išlo na ruku Rusiji.
Zbog svega toga premijer Fumio Kišida je rekao da Japan namerava da nastavi učešće u tim projektima, ali da će Tokio nastojati da smanje zavisnost od uvoza ruske nafte nalazeći alternativne puteve isporuka.
U okviru projekta „Sahalin-2“gas se crpi sa tri platforme na moru a kapacitet je 9,6 miliona tona godišnje.
Operator je „Sahalin enerdži“ pri čemu ruskom „Gaspromu“ pripada 50 +1 odsto akcija, „Šelu“ 27,5 a dvema japanskim kompanijama 12,5 , odnosno 10 odsto.
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu 2016. - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
SVET
Ne smeta im ukrajinska kriza - na ekonomskom forumu u Rusiji više od 90 država
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala